Kommunarkivet lämnar månadens inslag.
Författare: Ingemar Olofsson, Arkivarie
Det fanns en lag om folkundervisning i Sverige även innan folkskolan infördes 1842. Denna undervisningsplikt var inskriven i 1686- års kyrkolag. Det var varje prästs ansvar att svara för undervisningen inom socknen. Undervisningen var helt koncentrerad på kristendom och den protestantiska trons huvudstycken.
I regeringsresolutionen från år 1723 ålades föräldrarna att lära barnen ”läsa bok” och se till att de lärde sig vissa kristendomsstycken. Prästen antecknade i husförhörsprotokollen hur det förhöll sig med kunskaperna och en slutsats man kan dra av dessa är att Sveriges läskunnighet var stor innan den allmänna skolplikten kom 1842.
Bland Skellefteå sockens ca 3000 innevånare 1727 var det endast 300 som inte kunde läsa bok. Av dessa var de flesta gamla. Vid en visitation år 1800 var det bara en som inte var läskunnig.
Enligt 1842- års folkskolestadga skulle det finnas minst en skola i varje socken och stadsförsamling och en godkänd lärare per skola. Någon klassindelning fanns inte utan alla åldersgrupper skulle gå i samma klass. Brist på lärare och lokaler gjorde att det tog lång tid innan undervisningen kom igång, i regel längre tid än de 5 år som satts upp som tidsfrist för socknarna att komma igång med skolreformen.
I Skellefteå socken beslutade sockenstämman att år 1841 uppföra ett skolhus på Brännan, klockaren Mikael Ström skulle sköta undervisningen i den nya folkskolan. Den 6 oktober 1847 kunde den första ”riktiga” läraren anställas. Det blev Erik Magnus Thelberg, som blev historisk på detta sätt.
Sommaren 1847 kom bygget av ett skolhus igång i Burträsk på den s k ”Kammen”. Hösten 1848 anställdes den då 22- årige folkskolläraren Fromhold Lundholm från Torps församling i Medelpad till Burträsks förste lärare.
Lövångers första skola inrymdes i en äldre fastighet i Kyrkstaden, som byggdes om till tingshus, och skolhus med lärarbostad. Den 7 januari 1849 antog sockenstämman Anton Lindgren till Lövångers första lärare.
Johan Olov Häggmark anställdes under september månad 1850 i Skellefteå sockens södra ambulerande skola, som hade huvudansvaret för skolan i de byar som idag hör till Bureå socken. Skolan hölls i Lars Larsa – gården. Byamännen i Bureå hade under hösten 1882 färdigställt bönhuset och skolan flyttade dit samma år, en sal i bönhuset var avsedd som skolsal.
Yttersfors bruksskola inrättas 1860 och för undervisningen svarade brukspredikanten Johan Westerberg. Byske blev år 1875 egen församling man använde då den färdigställda brukskyrkan (byggd 1872) som skollokal eftersom den stod oanvänd. Som ambulerande lärare för byarna norr om Byskeälven placerades 1850 Erik Magnus Thelberg han som tidigare blivit Skellefteå sockens första riktiga lärare i oktober 1847.
I Jörn kom undervisningen igång genom kapellpredikanten Johan Westerberg, anställd även som lärare år 1848. I Jörn blev det annars den ambulerande skolan, som kunde komma ifråga. Den först anställde läraren i Jörn blev Eric Edström, som började sin verksamhet 1862. Fast skola inrättades i kyrkbyn Österjörn 1863.
I Skellefteå stad inrättades en småskola 1869 med Hanna Enberg som lärare. Småskolan inrymdes i fröken Enbergs bostad som var i kvarteret Netingen rakt söder om Strandgården. Den 14 juli 1877 beslöt stadsstyrelsen att staden skulle bygga ett eget skolhus på tomten nr 21 korsningen Skeppargatan-Kanalgatan. Numera har tekniska kontoret sina lokaler på denna plats. Skolan invigs vid jultiden 1880 och staden första folkskollärare blev Caroline Fredrika Björkström.
Från och med det år som skolstyrelse inrättas tillhör skolväsendet helt den borgerliga kommunen. Det skedde inom nuvarande Skellefteå kommun 1932 med undantag för Byske kommun, där bildas en skolstyrelse 1953.
Fram till bytet av huvudman tillhör skolförvaltningens handlingar kyrkoarkivet t ex skolrådet protokoll, förteckning över skolpliktiga barn, reglementen, handlingar angående skolans fastigheter, statistik över undervisningen och personalhandlingar för lärare m fl.
Handlingar som upprättats i skolan tillhör, oavsett ålder, enligt vedertagen praxis kommunens arkiv. Detta gäller t ex examenskataloger, dagböcker och matriklar.
Välkommen att forska och ta del av de handlingar som finns i kommunarkivet till exempel skolhandlingar.
Besökstider: måndag-fredag 7.45 – 16.00
Ring helst före besök så jag hinner ta fram de handlingar som efterfrågas
Besöksadress: Trädgårdsgatan 7
Postadress: Kommunarkivet, Skellefteå kommun, 931 87 Skellefteå
E-post: ingemar.olofsson@kommun.skelleftea.se
Tel: 0910 – 73 50 15, fax: 0910 – 142 14