Första kraftstationen 100 år – men fortfarande ett populärt besöksmål

Månadens inslag kommer från Skellefteå Kraft. Det är en artikel skriven för tidskriften Kraftmagasinet (juni 2008) och som vi fått redaktörens tillstånd att här återge.

Författare: Tommy Hedberg

finnforsfallet
Finnfors vattenkraftstation, som är Skellefteälvens första kraftstation, har i år exakt 100 år på nacken. Den bildade startskottet till det som idag är Skellefteå Kraft. Men tankarna på att starta ett kraftverk fanns redan på 1800-talet.

År 1887 diskuterades elektrisk belysning för första gången av allmänna rådstugan i Skellefteå.Man tillsatte en belysningskommitté, som 1896 föreslog att staden borde införa elektrisk belysning genom att nyttja vattenkraft, men det visade sig bli alltför dyrt att köpa lämpliga vattenfall.

År 1906 fick staden ett erbjudande från en jämtländsk disponent att köpa hans vattenfall i Skellefteälven för 150 000 kronor. Samtidigt lämnade A Markstedt & Söner och Bure Aktiebolag in ett gemensamt anbud till kommittén med en förfrågan om ett 20-årigt abonnemang på 800 elektriska hästkrafter, om staden skulle bygga en eller flera kraftstationer. Kraften skulle användas i en sulfitfabrik i Örviken.

I augusti 1906 fattade stadsfullmäktige i Skellefteå beslut att anlägga kraftverket i Finnforsen. Ett bygge som, inklusive all elektrisk utrustning skulle komma att kosta närmare en miljon kronor.

Den 1 juli 1908 släppte man på full spänning på linjen, vilket innebar att Örvikenfabriken kunde köras igång i kontinuerlig drift, med kraft från Finnfors. Sedan var det dags för stadsborna att få ta del av elektricitetens fördelar. En stor del av stadens cirka 1 300 innevånare fanns på plats när lamporna i staden tändes den 2 september 1908. De fyra horisontella tvillingturbinerna producerade under det första året 16 GWh.

Investeringen, som i stort sett var lika stor som stadens totala budget, visade sig vara klok. Vattenkraften fick både industrin och staden att blomstra. Finnfors var under en tid störst i Norrland och 1936 var Skellefteå den mest elektrifierade staden i landet. I september 1956 invigde prinsessan Sibylla en helt ny kraftstation på älvens södra sida. Den kompletterades 1978 med ytterligare ett aggregat och nu producerar Finnfors under ett normalår cirka 230 GWh.

Fler kraftstationer har byggts sedan dess, något som lett till att Skellefteå Kraft blivit en av Sveriges största elproducenter. Numera är den gamla kraftstationen i Finnfors ett museum. Är du intresserad av att uppleva vattenkraftens historia, då ska givetvis följa med på en guidad tur i den gamla kraftstationen där generatorer, instrument och turbiner fortfarande står kvar. Kraftstationen uppfördes i en centraleuropeisk jugendstil, vilket inte var vanligt när det gäller den här typen av byggnader. Invändigt är det fascinerande att se hur väl alla marmorinslag och mässingsinstrument klarat tidens tand.

I Finnfors kraftverksmuseum finns något för alla åldrar.

  • Prova på olika experiment med kraft och energi i Teknikboa.
  • En fotoutställning berättar om hur stationen och samhället växte fram och hur människorna i byn levde.
  • I Rövargrottan berättas historien om Finnforsrövarna som härjade på 1500-talet.
  • I Maskinistbostaden får du en inblick i hur maskinisterna i Finnfors levde runt 1910.
  • Kaféet på området säljer dessutom hembakat bröd, nybryggt kaffe och läskande drycker.

<< Tillbaka