Lördagen den 23 augusti 1997 samlades vi på Nordanå (utanför Skellefteå museums huvudentre) – medlemmar från ”Fyrklövern”, dvs. SKEFO- FSS- Skellefteå hembygdsförening och Västerbottens norra fornminnesförening.
Med fullastad buss (47 st) styrde vi kosan mot Boliden. Vädret var toppen! Lagom med sol och värme för att åka buss. FSS ordf. hälsade välkommen och såg fram emot en trivsam dag!
Vid gamla kommungränsen – strax ovanför Strömfors – stod Göran Marklund och väntade på oss. Han hälsades välkommen samt fick en varm applåd. Göran M. skulle vara våran guide genom Jörns socken och senare på väckelsemuseet. Så Göran M övertog ledningen och mikrofonen.
Vi körde över Öster-Jörns samhälle som vi sakta passerade under det att Göran M informerade om olika tidsepoker och händelser. När vi passerade kyrkan nämdes att nyttjandet av kyrkan är i så liten omfattning att man räknar med att lägga den i malpåse. I och med järnvägsstation blev placerad i Jörn blev detta centralorten och befolkningsunderlaget i Öster-Jörn minskat dramatiskt.
Via Jörns samhälle passerade vi S:t Mikaels kyrka. Färden fortsatte mot Granbergsträsk. Vi färdades genom milsvida skogar utan bebyggelse. Göran M ansåg det vara olämpligt att gå vilse i dessa skogar.
Något försenade anlände vi till Ullbergsträsk väckelsemuseum. Vi togs emot av värdfolket. Efter rast i 10 minuter ute i det vackra vädret fick vi intaga matsalen för utspisning. Vi var något fler än vi anmält så all mat gick åt. Tanja Olofsson, hembygdsföreningens sekreterare, hade dessutom tagit en del grönsaker från sin trädgård. Även i bussen bjöd hon på förfriskningar – karameller och vindruvor.
Efter mat och kaffe var vi ute i ”grannvere”. Sedan samlades vi i kyrksalen där Göran M informerade om väckelsemuseets tillkomst. Även om Ullbergs första nybyggare m. m. Bland nybyggarna var bl a soldaten Erik Eriksson Hjerpe som kom ifrån soldatrote 54 Kroksjön, avgick år 1752 och kom till Ullbergs 1756.
Efter det intressanta föredraget fick vi se på museet. Man saknar en del aktiva predikanter från 1930-talet bl a ”Gabrielannersa” och Anders Viklund. Hembygdsmuseet besöktes.
Sedan blev det kaffe före avfärden mot Jörn. Nu tog vi stora vägen – stannade upp vid Åliden. Göran M lämnade en del information om Sara Lidmans släkt som bott där.
I Jörn stannade vi vid hembygdsgården för en kort information. Göran M skulle stiga av i Jörn. Tanja Olofsson tackade Göran M för den fina guidningen samt överlämnade en gåva (teaterbiljetter).
Färden mot Skellefteå var det historieberättarna som avlöste varandra. Ulf Lundström avslutade med att tacka alla deltagarna som hade gjort denna dag till en trevlig minnesvärd resa, en eloge till Tanja som ordnat det mesta och arrangerat så att resan kunde genomföras med så många deltagare.
Vi anlände till Nordanå kl 17.30.