Reportaget är hämtat ur Lilla Skelleftebladet och författat av Göran Wahlberg.
Klockan 9 på lördagsmorgonen avgick bussen från Nordanå och Skellefteå museum. Bussen var fullsatt, dvs. 60 personer.
Färden gick först genom Prästbordet och sedan längs gamla Kågevägen, gamla kustlandsvägen, till Kåge. Allan Boström och Ulf Lundström guidade under bussfärden och på besöksmålen berättade andra guider.
Första anhalt var Fattigstugan på ön i Kåge (foto Thore Sjögren)
Fattigstugan visades av Rickard Fahlgren. Fattigstugan är en av de få som finns kvar i någorlunda oförändrat skick. (fotoGöran Wahlberg)
Markus Kågström guidade i det gamla repslageriet.
Därefter bar det iväg upp efter Kågedalen och vi drack kaffe i Kusmarks församlingshem där Per Lidström berättade om Kusmark förr och nu.
Resan fortsatte upp till övre Kågedalen som fick sitt första nybygge 1767 när Hebbersfors anlades. Där visade Carina Forslund familjens stora jordbruk som hade 60 mjölkkor, kvigor, kalvar, grisar och får. Just nu håller man på och bygger en ny lagård där mjölkningen ska ske med mjölkrobot.
Jordbruket håller uppe mycket av den odlade marken i övre Kågedalen. I Hebbersfors guidade Sonja Persson och berättade initierat om byn förr och nu.
Sedan klev Janet Lundberg på bussen och hon guidade oss vid Björkdalsgruvan. Där arbetade nu hälften av den tidigare arbetsstyrkan ca 60 personer, med att utvinna guld ur slagghögarna. Snart kommer det att avgöras om brytningen ska återupptas. Genom att malmen bryts i dagbrott påverkas stora ytor av gruvdriften. Men det blir inga giftiga avfall eftersom guldet ligger i kalksten. Det finns alltså inga tungmetaller i berget. Janet Lundberg var positiv till brytningen trots vissa miljöpåverkningar. Hon tyckte att det värsta var dammet som tidigare förekom när brytningen var igång. Vid gruvan fanns ett gammalt timmerhus kvar.
Sedan fortsatte färden till Folkets hus i Fällfors där prästen Harry Johansson sjöng och berättade och Valter Lundmark spelade dragspel.
Sedan åt vi lunch.
Därefter åkte vi upp till Aby älvdal och över Finnträsk kyrka till Byske. På hantverksmuseet tog Birgitte Grönlund emot och guidade. Där fikade vi.
Sedan ställdes kosan hemåt och i Ostviksbrännan fortsatte vi längs gamla kustlandsvägen. Vi fick höra lite om Ostviks snickeri och gästgivargården i Frostkåge.
På hemresan förekom en pristävling där man skulle gissa antalet skeppsvarv i Skelleftebygden samt antalet skepp som byggts där. Rätta svaret var 14 varv och 93 fartyg. Pristagarna blev 1) Harry Åkesson, 2) Hillevi Åkerlund, 3) Ruth Karlsson, 4) Christer Tjärnlund.
Planeringsgruppen bestod av Marianne Andersson, Allan Boström, Ingegerd Lundberg, Tage Nilsson och Göran Wahlberg Vi från kulturföreningarna tackar alla som ställt upp, både de som följde med och alla som guidade med inlevelse och stort kunnande. Vi hoppas att vi möts i en liknande resa nästa år och vi tar tacksamt emot tips och önskemål.
Göran Wahlberg