Text och foto: Eivor Nyström
Lördagen den 24 augusti kl 08.30 avgick en buss med 56 resenärer från Nordanå med siktet inställt på Koler i Norrbottens län. Guider var som vanligt Rolf Granstrand och Ulf Lundström.
Under resan, som gick via Österjörns kyrka, berättade Ulf om flera av de byar vi passerade och då speciellt hur byarna fått sina namn. Bl a fick vi veta att byarna Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Basalorum fått sina namn från ett kortspel som spelades bland studenter i Uppsala.
Resan följde i stort norra stambanan, som var klar 1893. Ulf berättade bl a om att flera broar på den väg vi åkte på var byggda på 30-talet och mycket smala och i folkmun kallades Roséns snörliv efter dåvarande landshövdingen.
I Myrheden gjordes första stoppet, där vi besökte hembygdsgården, drack kaffe och fick information av Ulf Berglund från hembygdsföreningen. Myrheden är väl för de flesta känt som ett ”kallhål” som brukade nämnas i väderleksrapporten, -45,2 grader lär vara rekordet.
Färden gick vidare mot Norrbotten och vi passerade Långträsk, ett nybygge vid stambanan. Flera av resenärerna hade minnen från danstillställningar på en loge byn.
Vi passerade Åby älv och Allan Boström berättade om sin tid som flottare i denna älv, då han under sommaren tjänade så mycket att han kunde finansiera ett års studier vid seminariet i Luleå.
I Koler, som var resans nästa mål, anlades en järnvägsstation eftersom det fanns en tjärn där man kunde ta vatten till ångloken. När Koler var som störst bodde här 500 – 600 personer. För några år sedan var man nere i 17 boende.
I samband med anläggandet av Markbygdens vindkraftspark har byn fått ett uppsving. Bl a driver byaföreningen ett barackhotell, där man hyr ut rum till personal för vindkraftsprojektet. Byns gamla skola har också rum för uthyrning samt en restaurang, där vi serverades en delikat lunch.
Markbygdens vindkraftspark är ett enormt projekt med 1 101 vindkraftverk till en total kostnad av 50 – 70 miljarder kronor. Dragalidens vindkraftspark är en del i detta projekt – här har 12 kraftverk färdigställts och tagits i drift.
Vid besöket fick vi titta närmare på hur ett verk ser ut och f d skolledaren Tord Östling, själv boende i närheten av vindkraftsparken, informerade om projektet. Vi fick bl a veta att ortsbefolkningen varit ganska positivt inställd till projektet, att verken är 149 eller 180 m höga och att man räknar med en livstid på 25 år.
Tord Östling informerar om Dragalidens vindkraftspark
Verken är eluppvärmda i vingarna för att minimera risken att is lossnar och kastas runt. Fullt utbyggd skulle Markbygdens vindkraftspark ge lika mycket el-energi som hela Luleälven. Som bonus kunde guiden visa oss ett björnide som fanns alldeles intill vindsnurran!
I den lilla byn Benkerträsk finns en fantastisk träutställning skapad av Ragnar Isaksson under 10 år. Hans detaljrikt täljda träfigurer visade bl a i detalj hur kolmilor och diverse jordbruksredskap såg ut. Det fanns också en bondgård med alla tillhörande byggnader.
Hemresan gick via Finnträsk där vi gjorde ett stopp för att dricka kaffe och titta in i kyrkan och beskåda den unika altartavlan.