Kulturhistoriska bussresan 2014-08-23 – Burträskbygden

Text och foto: Eivor Nyström

Årets resa ägde rum lördagen den 23 augusti. En buss fullastad med förväntansfulla resenärer styrde kosan mot Burträskbygden.

Under färden passerades bl a Sunnanå, Lund, Klutmark och Skråmträsk och de kunniga guiderna Rolf Granstrand och Ulf Lundström delade frikostigt med sig av sina kunskaper. Vi fick t ex veta att i Skråmträsk finns många fornfynd från stenåldern och att ”skråm” kommer av skrymmande.

Vi närmade oss Burträsk och åkte genom den stora jordbruksbyn Åbyn där tonsättaren Wilhelm Peterson Berger tillbringade en del av sin uppväxt.

I samband med att vi passerade Burträsk, där Edelvik folkhögskola är belägen, fick vi veta att man där i år för första gången haft ett samiskt konfirmationsläger med konfirmation i Burträsk kyrka – något som skall fortsätta åren framöver.

Färden gick vidare mot Bygdeträsk för ett besök i Torfrid Olssons museum. Olsson var en mycket mångsidig konstnär som gjorde såväl karikatyrer och porträtt som små och väldigt stora järnskulpturer. Han finns representerad på bl a Nationalmuseum och Moderna Muséet. Torfrid Olsson levde under åren 1913 – 2003 och var verksam fram till sin död. Han drev även ett jordbruk i Bygdeträsk.


Torfrid Olssons staty utanför muséet i Bygdeträsk 

Muséet är beläget i Bygdeträsk gamla skola och är mycket sevärt och vi fick en alldeles utmärkt guidning av tre av Olssons fem söner.

Efter kaffe och smörgås i Allégården tog Gunda Lundström, en mycket välrenommerad lokalhistoriker som bl a belönats med Ernst Westerlundstipendiet för sina insatser, över mikrofonen och färden fortsatte runt Göksjön. Här finns ju den kända björkallén med 1300 björkar, kalkbruket i Innansjön, fattigården Grannäs samt den gamla kvarnen i Kvarnbyn. Omgivningarna är fantastiskt vackra – inte minst guiden Gundas egen trädgård!

Nästa by på programmet var Bygdsiljum och här passerade vi traktens största industri, Martinssons, innan vid kom fram till anrika Westmans Konditori där lunch intogs. Vi fick oss också kaféets långa histora till livs. De legendariska påfåglarna såg vi inte till men vi fick veta att de finns kvar och kommer att kunna beskådas igen så småningom.

Mätta och belåtna åkte vi upp till skidstugan, där man har en vidunderlig utsikt över trakten och Stora Bygdeträsket – Västerbottens största sjö.

Vi åkte vidare mot Flarken – en stor jordbruksby där man som mest haft 70 aktiva jordbruk. Ulf berättade om det s k flarkenfyndet, ett smycke, troligen från bronsåldern, som hittades i samband med ett ladugårdsbygge år 1937.

Ånäset passerades också och vi såg Roseniusgården där C-O Rosenius föddes.

Sista målet för vår resa var Lundbergsgården i Vebomark, där hembygdsföreningens Christine Dahlberg tog emot oss och berättade om byns histora, samt om sänkningen av träsket i början av 1800-talet. Byn hade ca 100 jordbruk i början av 1900-talet – nu har man sex stora jordbruk kvar.

Vebomarks hembygdsförening är mycket aktiv. Man har restaurerat Lundbergsgården, som fått sitt namn av de tidigare ägarna. I gården, som delvis är ett museum, finns just nu en utställning med anledning av att det för 70 år sedan kom ett 60-tal finska flyktingar till byn.

Efter gott kaffe på Olgas Café styrde vi kosan hemåt via bl a Vallen, där vi såg det gamla mejeriet som byggdes om till kapell 1940. Rolf berättade också om den tragiska olyckan 1924 när fem ungdomar drunknade i Vallsträsket.

Vid 17-tiden var vi tillbaka vid utgångspunkten, Nordanå, efter en trevlig och lärorik dag. Vi har bara att tacka de skickliga guiderna Rolf, Ulf och Gunda samt chauffören Lars Lestander för en trevlig dag. Dessutom fanns det flera andra i bussen som hade intressanta saker att berätta – ett stort tack även till dem!


<< Kulturhistoriska bussresa