Kulturhistoriska bussresan 2018-08-25 – Båtar och fiske

Den årliga bussresan ägde rum den 25 augusti och som vanligt var bussen helt fylld. Resan utgick från Nordanå och vädret visade sig från sin bästa sida – efter en regnig natt och disig morgon bröt solen fram ungefär när årets chaufför Bernt Jonsson styrde bussen mot kusten.

Vi körde via Bergsbyn och Gunsenvägen längs en i solen glittrande älv till Klemensnäs där vi åkte ut mot det första målet för dagens utflykt: Sandvikens fiskeläge. Under resans gång berättade Rolf Granstrand och Ulf Lundström om de byar och platser som vi passerade – Ulf ofta med intressanta berättelser om hur namnen tillkommit.

Väl framme vid fiskeläget möttes vi av bl a Olle Carlsson, Mats Gustafsson och Bert Öhlund, som alla varit inblandade i tillkomsten av det museum som iordningställts. Olle Carlsson berättade om hur han fått idén till att bygga en modell av fiskeläget, vilken nu finns i muséet tillsammans med informationstavlor med bilder som berättar om livet vid fiskeläget. Bert Öhlund berättade att han via både farmor och farfar hade anknytning till Sandviken och hade många minnen från somrarna där.


Bert Öhlund visade och berättade om de modeller som Olle Karlsson byggt över fiskeläget i Sandviken

Olle Carlsson intervjuades av Rolf och berättade då att man håller på att bilda en intresseförening där alla fiskelägen runt Kågnäsudden kommer att ingå. Ett besök gjordes också vid Skellefteå museums fiskebod där Mats Gustafsson guidade oss.

Efter detta intressanta besök satte vi oss i bussen igen och lämnade Kågnäset för att ta oss till Sävenäs via Ursviken, Öhn (gamla hamnbassängen), Maskinhuset (där man eldade och producerade ånga), gamla färjeläget och Ursvikens varv. Vi fick också veta var Sävenäs Ångsåg varit belägen.

Ombord på M/S Stormvind bjöds vi på en utsökt lunch och efter kaffe och en delikat kaka kunde vi lämna Sävenäs för att åka till Boviken.

Under resan berättade Rolf bl a om järnbruket i Sävenäs som var i drift under ca 15 år och framställde järn ur malm från Utö och Roslagen. Här testade man också 1862 den s k bessemermetoden.

I Boviken togs vi emot av Nils-Olof Berglund som visade oss det båt- och fiskemuseum som man iordningsställt i en loge. Han berättade dels om logens tillkomst samt om en del museiföremål: Sälkätten – en typ av fälla för att fånga sälar levande, samt de s k Boströmsbåtarna, som tillverkades av bybon Anders Boström, som byggde totalt 103 båtar. Nils-Olof berättade också om odlingen av hampa för tillverkning av rep.

Efter en intressant dag som avslutades med kaffe i Bovikens bönhus återvände vi tillbaka mot Skellefteå. Men innan vi landade på Nordanå hann vi med en kort sväng uppe på Eriksberg för att titta på hur de villor som byggs idag ser ut.

Text och foto: Eivor Nyström


<< Kulturhistoriska bussresa