Kulturhistoriska bussresan 2019-08-31 – Älven, Malmen, Järnvägen

Som vanligt satt en förväntansfull resenär på varje plats i bussen när chauffören Fredrik lugnt och säkert styrde kosan mot inlandet.

Resan följde vår vackra älv upp genom byarna som kantar den och under hela resan berättade Ulf Lundström intressanta teorier om byanamnen.

Med på resan hade vi denna gång Nils-Erik Westermark med en mångårig bakgrund på Skellefteå Kraft. Han berättade intressant och initierat om de kraftstationer/kraftverk som vi passerade, bl a Kvistforsen (ägs av norska Statkraft) Selsfors, Krångfors och Finnforsfallet. En hel del anekdoter fick vi oss också till livs. Rolf Granstrand kunde berätta om ett flygplan som nödlandade i Myckle under kriget.

Vidare passerade vi John Dahlgrens Cementgjuteri, som startade med att gjuta trädgårdsplattor men numera gjuter bra mycket grövre saker och levererar betong till gruvorna i trakten.

Vi gjorde också en sväng förbi vårt nya vattenverk som snart kommer att tas i drift.

Vi passerade också den mytomspunna Finnforsgrottan och fick bl a veta att de bönder som fångade ”rövarna” ska ha fått laxfisket i älven som belöning.

Väl framme i Finnforsfallet fick vi sträcka på benen och dricka kaffe.

Resan fortsatte sedan med sikte på Renströmsgruvan. Nils-Erik berättade runt hur Boliden AB bildades och de fyndigheter och numera nedlagda gruvor som passerades – bl a Långdal- och Långselegruvorna.

I Renström möttes vi av en ung arbetsledare, Nils Petersson, som berättade om gruvan, som med sina 1500 meter är Sveriges djupaste gruva och som svarade på våra frågor.

Vi körde också en sväng på industriområdet och fick bl a se nya gruvmaskiner som specialtillverkats av ett lokalt företag (JAMA). Vi fick också se hur det går till att lasta de bilar som fraktar malmen till anrikningsverket i Boliden.

Nu var det dags för lunch. Då åkte vi ner till byn Renström och det gamla bönhuset. Där huserar numera Britt Wikström och vi bjöds på mycket och god mat.

Resan fortsatte mot den nedlagda Petiknäsgruvan för att sedan komma fram till det vackra kapellet i byn Petiknäs. Där hade återigen Nils-Erik mycket att berätta om tillblivelsen av kapellstiftelsen och uppbyggnaden av kapellet. Efter att ha testat akustiken med psalmsång gick resan vidare genom den otroligt vackra byn, som numera mest utgörs av fritidshus.


Rolf Granstrand leder psalmsången i det vackra kapellet i byn Petiknäs (foto Roland Johansson)

I Kusfors mötte bygdens son Lars Westerlund upp och guidade oss på resan till Bredsele park där vi fick se det område där Bredsele läger var beläget. Under och efter kriget förlades såväl finska som norska flyktingar och enligt obekräftade rykten tyska desertörer här.

På Café Ångloket drack vi kaffe och åt en fantastisk tårta, bakad av caféföreståndaren Julia. Här berättade Lars mer om bl a den gamla stationen och byggnaderna bredvid och om byaföreningens planer för framtiden.

Jag tror nog att vi var ett antal mycket nöjda passagerare som klev av bussen på Nordanå – vi hade fått mycket information och sett otroligt vackra vyer längs vägen.

Text och foto: Eivor Nyström


<< Kulturhistoriska bussresa