Ladda ned

Saknas något? Tipsa webmaster@lokalhistoriaskelleftea.se
– – –
Böcker av Ulf Lundström
Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar
Bönder och gårdar i Skellefteå socken 1539 -1650
Skellefteå socken 1650-1790
Människor och miljöer i Skelleftebygden under 1800-talet: ett bidrag till Skellefteås historia. Del 1
Människor och miljöer i Skelleftebygden under 1800-talet: ett bidrag till Skellefteås historia. Del 2
Traditionella bruksbåtar i Västerbotten: om båttyper och deras gränser

Religion
Den långsamma reformationen i Sverige Forskaren och prästen Jakob Evertsson har skrivit en artikel som bl.a. berättar om när hans förfader kyrkoherden Andreas Olai år 1536 i Skellefteå för första gången använde sig av svenska som gudstjänstspråk.

Ett utvalt släkte: väckelse och sekularisering – Evangeliska fosterlands-stiftelsen 1856-1910 Stefan Gelfgren

Övrigt
Hällmålningarna på Finnforsberget, Skellefteå sn Thomas B Larsson
I fattiga omständigheter: Fattigvårdens former och understödstagare i Skellefteå socken under 1800-talet Elisabeth Engberg
Kulturarvet och entreprenören: om nyskapat kulturarv i Västerbottens Guldrike Torkel Molin
Mångbyn, Lövångers sn, Skellefteå kommun, Västerbotten. Umeå universitets seminariegrävning 1983 Karin Viklund
Skogssamiska studier: möten i kultur och näringar 1650-1800 Bertil Marklund
Teaterspridningen till Skellefteå 1852-1911 Eeva Andersen

Ersmark – Byaboken av Stig Sandström.

Boken var i tryckt format 2017 på 568 sidor. I den här pdf-versionen har det tillkommit ytterligare sidor. Gentemot den tryckta boken så har pdf fördelen av att all text är sökbar. Eftersom boken är väldigt tjock så har pdf-filen kraftigt komprimerats för att förkorta nedladdningstider. Det innebär en mindre kvalitetsförsämring av bilderna i boken.

Boken beskriver Ersmark från för länge sedan och till idag. Det berättas hur bebyggelsen vuxit fram, jordbruket, handeln, industrin, idrotten, kyrkan, språket, personteckningar, levnadsöden, emigrationen, flygfoton, soldattorpen, flyktingar under andra världskriget, nöjen, vägarna, o.s.v.

Skolan har fått stort utrymme. Det finns någon form av klassfoton på alla åldersgrupper födda 1906-1957. Tings och häradsprotokollen liksom byastämmans protokoll redovisas i moderniserade och illustrerade versioner.

Det finns många kartor i boken. Genomgående har moderna kartor använts och i dem så har det tydliggjorts hur det såg ut förr.

Boken Bergmarks i Södra Ersmark – En släktkrönika av Lennart Kågedal.

Lennart är född och uppvuxen i Ersmark och har arbetat som kemist och projektledare på företag i Uppsala. I 60-årsåldern började han släktforska och efterhand kom han att få information samlad inte bara om närmaste släkten utan även om folket i Ersmark i allmänhet.

På 1950-talet startade Nisse Bergmark och hans bror Lennart företaget Futurum för tillverkning av köksfläktar. Släktforskning har visat att de fullföljde en tradition av företag­samhet i sin släkt som var värd att uppmärksammas. Medlemmar av Bergmarkssläkten har spelat fram­träd­ande roller i Ersmarks och traktens utveckling på olika sätt och de har visat en särskild entreprenöranda. De har också mer än andra sökt sig till nya verksamhetsområden och uppnått framträdande positioner i samhället.

Släktkrönikan tar sin början med Moses Mosesson Bergmark som på 1810-talet kom till Ersmark för att gifta sig med Lena Johansdotter, arvtagare på hemmanet Ersmark 13. Han var en företagsam man och anlade en vadmalsstamp och en benkross samt en benkvarn för att producera gödselmedel vid Kågeälven. Han var också den som såg till att Laga skifte genomfördes i Ersmarks by.

Krönikan kan av den, som så önskar, beställas som tryckt skrift i A5-format på 98 sidor genom att man kontaktar Lennart Kågedal, 070-938 13 65, lennart.kagedal@gmail.com. Självkostnadspris 92 kr plus porto.

Här kan du hämta dokument om porträttfotografer verksamma omkring 1860-1930.  Tanken är att du utifrån exemplen ska kunna datera och identifiera dina egna foton.Del 1 – Fotografer i Västerbottens län omfattar 185 A4-sidor som du även kan köpa som tryckt bok från släktforskarna:
http://lokalhistoriaskelleftea.se/pdf/Visitkort.pdf
Del 2 – Fotografer i Norrbottens län omfattar 234 A4-sidor:
http://lokalhistoriaskelleftea.se/pdf/Visitkort-BD.pdf

Fotona i dokumentet finns i en databas. Där finns även mängder av andra ”visitkort” som alla kan kommentera. Du som har abonnemang på familjenotiser kan ändra och komplettera.
Databasen: http://ssfske.se.se/visitkort

Här  hittar du beskrivning av ett lexikon skelleftemål–svenska som är fritt att använda och som du via dina kommentarer kan påverka. Webblösningen finns på http://ssfske.se/dialekt/
Kan du Skelleftemål? Här kan du hämta två frågesporter som avslöjar dina kunskaper. Båda utgår från Thorsten Marklunds bok Skelleftemålet. Facit finns längst bak i dokumenten.
Frågesport Djurnamn >>
Frågesport Växtnamn >>
Häftet ”Några historiska anteckningar angående skolväsendet inom
Skellefteå 1924
” har donerats av Sven Granlund i Ersmark