Författare: Inga-Britt Lundmark
Det var i början av 1900-talet. Min pappa född år 1904, har berättat om händelser i barndomen. Han föddes och växte upp på Norra Tuvan. Hans pappa min farfar drev ett jordbruk med rävfarm, smedja och tegelbruk. Under ett antal somrar hyrde borgmästarefamiljen farfar och farmors boningshus. Det var ledigt eftersom pappa med familj flyttade ut till sommarstugan (numera Tuvagården) som var placerad på tomten.
Pappa var näst yngst av syskonen, och när tiden närmade sig för sommargästernas ankomst tog den äldsta systern Jenny ansvar för småsyskonens uppträdande i vett och etikett. Pappa berättade att han fick lära sig att ta av mössan och hålla den i handen när man hälsade på borgmästarfamiljen och han skulle räcka fram handen och tilltala de vuxna med Ni eller farbror/tant. Däremot Ester, hushållerskan, var det inte lika noga med hon var som vanliga tanter.
Farmor och farfar förberedde sig sommargästernas antågande med att städa, skura och fernissa golven. Det fanns dock ett problem. Borgmästarfamiljen ville hålla sig ren, men det fanns ju inte nåt badrum. Då fick farfar en idé, han sågade ut ett runt hål i golvet på en sjöbod som fanns vid älvskanten med två hörnpålar i vattnet. Nu kunde herrskapet bada i fred utan att någon såg dem.