Lördagen den 10 november hölls på Nordanåteatern en stor manifestation av hembygdsrörelsen i Skelleftebygden och Skellefteå Museum.
Arrangörer: Föreningen Skelleftebygdens Släktforskare, Västerbottens Norra Fornminnesförening, Skellefteå Hembygdsförening, SKEFO, samt Skellefteå Museum i samarbete med studieförbunden samt tidningen Norra Västerbotten
Manifestationen inleddes av Gunnar Enqvist med ”Melodier att minnas till”. Ett bejublat framträdande av denne duktige trubadur. Journalisten Erik Forsgren gästade manifestationen och berättade om sin nyutkomna bok ”Återseendet: Norrland i ett TV-perspektiv”.
Tolv hembygdsföreningar genomförde en kavalkad och presenterade på olika sätt sin verksamhet genom berättande, teaterinslag, bilder och föremål, tillbakablickar och framtids-idèer.
Konkreta exempel gavs på” Lokalhistoria i skolorna”. SKEFO:s Tage Nilsson med elever presenterade det fina arbete som elever vid Morö skolan utfört med modeller, skrivelser, intervjuer, teckningar m.m. Med på scenen var Birger Boström ”Bibo” som varit elevernas ”Farfar” och bollplank under arbetets gång .
Därefter var det Åby skolans tur. Birgitte Grönlund och elever presenterade den fina lokal-historiska utställning som de gjort främst kring flottningen. Utställningarna fanns till beskådande i nedre foajèn.
Vi fick också se ett avsnitt av ” Fäderneslandet åt sina söner! ” 1809 års
krig på film.
Rune Wästerby, byggnadsantikvarie på Skellefteå Museum presenterade en ny satsning. Museet bygger upp ett informationscentrum kring hus, en kunskapskälla för byggnadsvård. Man kan exempelvis få hantverkstips om hur man ska restaurera olika saker.
Folkmusikgruppen Senadrage spelade bygdens musik, en strålande underhållning. Vår egen Sten Lundgren gav en ”Liten kurs i släktforskning”.
En överraskande händelse under dagen blev då Gunilla Hedström kom upp på scenen med Ernst Westerlunds doktorshatt. Den har legat i Kågeskolans utklädningsrum , berättade hon. Hatten skänktes nu till Skellefteå museum. Hans bevis på titeln filosofie hedersdoktor kommer nu att bevaras.
Lokalhistorisk marknad och förtäring fanns under dagen i teaterfoajèn. Kortfilm mm i 99:an.
Så klockan 15 var det dags för den högtidliga utdelningen av Ernst Westerlunds pris för förtjänstfull historisk insats, årgång 2001. Priset gick till Peter Gustafsson med
motiveringen (utdrag) :
”Peter Gustafsson tillträdde tjänsten som amanuens vid Skellefteå Museum 1968 och under de 15 år som följde kom han att vara med och förändra det till ett framstående kommunalt museum med ett 20-tal anställda, ändamålsenliga lokaler och ett omfattande utåtriktat
arbete”. Peter var motorn i utvecklingen.”
Peter Gustafsson har i allt engagerat sig långt utöver det som hans uppdrag krävt och han har stor del i det lokalhistoriska intresse som i dag sjuder i Skelleftebygden.”
Priset på 5000 kronor och diplom fick han ta emot av fjolårets vinnare Albert Magnusson.
Peter höll ett vackert tacktal där han bl.a. prisade sina medarbetare, ärade Ernst Westerlund och berättade om sitt arbete tillsammans med Ernst. Han kände sig verkligen ärad, priset är
det finaste erkännande jag kan tänka mig sa han bland annat.
Som sista programpunkt var ett samtal mellan Göran Marklund, Barbro Viklund och författaren till boken ”Skellefteå socken 1650-1790” Ulf Lundström.
text Thore Sjögren och foto Sten Lundgren