Första gången var år 2 000. Detta år var alltså det fjortonde året som Ernst Westerlunds pris på 10.000 delades ut för förtjänstfull lokalhistorisk insats. Men dagen innehöll mer händelser.
Till att börja med hälsade Bo Renström (t.v.) välkommen till en publik på ungefär 120 personer. Monica Lindgren (t.v.).
Sedan intogs scenen av Kristina Friberg Museet och Inga-Britt Lundmark SKEFO, som berättade om teater och revy från 1800-talet till nutid. Bilder som visade teatergrupper från byarna och i den unga staden där bl.a. Birgit Falk medverkade på 30-talet. 1953 bildades också en grupp SGU ”Sveriges godtemplarungdom”, som lockade de yngre till sig genom att spela teater.
Per-Erik Wikström berättade om skogshuggarna som gick i strejk på 1930-talet. Det blev en blockad där byborna gick samman mot strejkbrytarna. Strejken pågick i flera år och de som strejkade hade knappt mat för dagen och var nära att ge upp då en händelse ändrade förutsättningarna.
En familjs lilla dotter slog ut saltspadet, från sillen som var slut, på färdvägen för transport av timmer (vintrar med upp till 2 meter snö). Efter det att saltet smälte snön gick det ej att köra timret. Detta användes som vapen och strejken bröts, skogshuggarna fick högre lön.
Norsjöbonskans BonskaBloggen finns på nätet. Mor och son Barbro och Conny Björkbacka arbetar för bondskans bevarande, ett enormt bra initiativ eftersom man når väldigt många, vilket är fallet här.
Årets pristagare blev Rolf Granstrand för förtjänstfull lokalhistorisk insats. Han är mycket införsatt i Skellefteåbygdens historia och med sitt entusiastiska, positiva och inspirerande sätt har han påverkat många av oss till att medverka i hans projekt som lämnat spår. Detta och många jubileer/lokalhistoriska evenemang har varit och är uppskattat i bygden.
Chefredaktör Lars Andersson, Norran, överlämnade priset.
Text och foto: Inga-Britt Lundmark