Idag har det blivit väldigt populärt att topsa sig med ett DNA-test för släktforskning. Personer med anor i våra trakter som testar sig kan på så sätt få tusentals nya släktningar. För de personer man delar mest DNA med har man goda chanser att hitta den gemensamma anan. Men för mer avlägsna träffar kan släktskapet ligga många hundra år tillbaka vilket gör det svårare.
För personer som aldrig tidigare släktforskat kan ett DNA-test bli en inkörsport till att vilja ta reda på mer om sitt ursprung. För redan vana släktforskare ett givande komplement. Men viktigt att komma ihåg är att ett DNA-test inte ger ett komplett släktträd med färdiga namn utan att det alltid behövs en traditionell släktforskning att koppla sitt DNA-resultat till om man vill få ut så mycket som möjligt av sitt test.
DNA-tester passar bra såväl för dig som har ett ganska komplett släktträd som för dig som har ”luckor” och olösta frågor som inte går att klara upp med hjälp av kyrkböckerna. Till exempel när det står fader okänd, född oäkta eller utom äktenskap, eller brandskadade eller förstörda kyrkböcker, eller att en person plötsligt finns noterad, men inte varifrån personen kommer. Det går också att använda DNA-tester för att avfärda eller bekräfta förmodade släktskap, hitta nya släktingar eller för att lära sig mer om sitt historiska ursprung. Idag DNA-analyseras alltmer av historiska skelettdelar från t. ex. gamla gravfynd som det finns möjlighet att hitta släktskap med. Människor som levde på vikingatiden eller stenåldern.
Testföretag
DNA-tester kan beställas från flera företag och priserna har sänkts då marknaden vuxit och konkurrensen ökat. De största testföretagen är
- FamilyTreeDNA (https://www.familytreedna.com/)
- MyHeritage (https://www.myheritage.se/dna/1181315971)
- Ancestry (https://www.ancestry.se/dna/)
- 23andMe (https://www.23andme.com/)
Alla företagen gör bra och säkra test. Vad som kan skilja är vilka verktyg som finns för att utvärdera sitt resultat och hur väl olika länder är representerade deras databaser. Det är också möjligt att i vissa fall testa hos ett företag och sedan exportera resultatet till ett annat. Vill man får ut mycket av sitt DNA-test kan man alltså skicka till flera företag från en enda topsning.
Intresset för släktforskning är mycket stort i Skelleftebygden. Många här har också DNA-topsat sig och dom flesta hos företagen Family Tree DNA och MyHeritage. Har du delar av din släkt i vår bygd kan det därför vara en stor fördel att topsa sig hos dessa företag. En stor fördel med företaget Famlity Tree är att de har fler test att välja bland, t. ex yDNA- och mtDNA-tester som testar dina raka faders- och morslinjer.
Skellefteå DNA projekt
Om du har gjort yDNA och mtDNA tester och har dina rötter i Skelleftebygden är du mycket välkommen att gå med i projektet Skellefteå med närliggande socknar, https://www.familytreedna.com/groups/skelleftea/about. Detta projekt är troligtvis det största lokala DNA-projektet i Sverige och du får kostnadsfritt hjälp av kunniga administratörer.
Vem testar och hur går det till?
Det är för det mesta alltid klokt att till en början testa de äldsta personerna i en familj. Kan även vara en gammal farbror eller faster ifall ens egna föräldrar eller fars- och morföräldrar inte lever. Detta för att DNA ”späds” ut för varje generation och genetisk information kan gå förlorad.
Läs gärna vidare på Svenska sällskapet för genetisk genealogi för råd om testning, http://ssgg.se/vilket-test-ska-jag-valja/
DNA-tester för släktforskningsändamål går lätt och smidigt att ta själv i hemmet genom att man gnuggar en tops i insidan av kinden eller spottar i ett provrör. Provet skickas tillbaka till företaget och du får sedan ditt resultat redovisat genom inloggning på testföretagets hemsida. En stor fördel är att ditt prov sparas många år på analyslabbet och du kan därmed uppgradera ditt test utan att skicka en ny topsning. Kontakta gärna Skelleftebygdens släktforskarförening som brukar förmedla testkit och även kan ge dej goda råd om testning.
Olika typer att DNA-tester för släktforskning
Det finns tre olika typer av DNA-tester, som kan vara aktuella inom släktforskningen.
Autosomalt DNA (atDNA): Det autosomala DNA-testet ger träffar med släktingar som också har testat sig och som du har en gemensam ana med de närmaste 5–6 generationerna vilket innebär att det är mycket användbart för en mängd olika syften. Det är detta test som de flesta av de större testföretagen erbjuder. Det är en stor fördel när du ska utvärdera ditt autosomalt DNA-test att du har papperssläktforskat, så att du har en antavla som går ett antal generationer tillbaka i tiden. Hos Family Tree heter detta test Family Finder.
mtDNA: Mitokondrie DNA nedärvs på mödernet resultatet man får brukar kallas moderslinjen. Den här typen av DNA förändras oerhört lite och är därför i princip helt oförändrad oavsett hur många generationer bakåt man går. Därmed är det möjligt att följa linjen på det raka mödernet bakåt ända till människans ursprung hundra tusentals år tillbaka. Tester som analyserar hela mtDNA rekommenderas och du får bland annat veta vilken kvinnlig s.k. Haplogrupp du tillhör. Det här testet kan vara mycket användbart i släktforskningen för att konstatera eller avfärda släktskap på den raka moderslinjen. Innan du testar ditt mtDNA bör du ha släktforskat dig bakåt på det raka mödernet så långt det är möjligt. Testet kan tas av både kvinnor och män.
Y-DNA: Y-DNA är direkt kopplat till våra Y-kromosomer och detta DNA nedärvs endast från män till sina söner. Testet kan därför endast tas av män och om en kvinna är intresserad av Y-DNA i sin familj får hon låta testa någon av sina manliga släktingar (t. ex. far, farbror, bror, brorson) istället. Den här typen av DNA förändras långsamt och gör det möjligt att följa den raka faderslinjen bakåt i många tusentals år. Du får veta vilken manlig s.k. Haplogrupp du tillhör och testet i finns i olika varianter. Y-DNA är även bra att testa ifall man söker en okänd far. Vanligast är att man börjar med ett mindre test som heter Y37 och sen kan komplettera det större BigY-700 testet.
Behöver du hjälp?
Det är viktigt att planera ett DNA-test utifrån syfte och enskilda förutsättningar och att vara lite aktiv i analysen av resultatet. Oftast krävs en del engagemang och att man är någorlunda insatt i ämnet för att få ut så mycket som möjligt av ett DNA-test. Skelleftebygdens släktforskare håller regelbundet kurser i DNA-släktforskning och det finns utmärkta böcker i ämnet. På facebook finns grupperna ”DNA-anor” och ”Släktforskning – DNA – för noviser” där man snabbt kan få hjälp. Skelleftebygdens släktforskare brukar också ha regelbundna träffar, DNA-caféer både dagtid och kvällstid där man kan lära sig mer om DNA-släktforskning.
Exempel på böcker om DNA och släktforskning
Släktforska med DNA, Peter Sjölund 2019
Från dna-test till släktträd, Peter Sjölund 2019
Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren, Karin Bojs & Peter Sjölund 2017
Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, Karin Bojs 2016
Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping, Anna Bodin & Peter Sjölund 2021
DNA projektet Skellefteå med närliggande socknar
Med ca 500 yDNA-, 200 BigY- och 450 mtDNA-testade medlemmar är det troligen Sveriges största lokala DNA projekt. Medlemmar har stor hjälp från projektets administratörer med den analys och gruppering av resultaten som görs i projektet. Resultaten som redovisas i listor på projektets hemsida ger också värdefull kunskap för den egna släktforskningen.
Länk: www.familytreedna.com/groups/skelleftea
Läs gärna också Erik Holmlunds blogg om Skellefteås urfäder som tidsbestämts med hjälp av yDNA resultat från Skellefteåprojektet. https://holmlunds.wordpress.com/2016/08/14/skelleftebygdens-urfader-tidsbestams-med-dna/
Andra DNA-projekt
Har man gjort ett yDNA eller mtDNA test rekommenderas starkt att man går med i ett eller flera DNA projekt förutom Skellefteåprojektet. Dels för att man själv ska få ett så stort utbyte av sitt resultat men även för att hjälpa andra och bidra till att öka kunskapen om haplogrupper och bygdens tidiga innevånare. Nedan en lista med länkar till Sverigeprojektet och DNA-projekt i Norr- och Västerbotten.
Sverigeprojektet: https://www.familytreedna.com/groups/sweden/about
Umeåprojektet: Södra Västerbotten, Umeå, Nordmaling, Vindeln, Vännäs, Bjurholm: https://www.familytreedna.com/groups/umea/about
Historiska regionen Lappland: https://www.familytreedna.com/groups/lycksele/about
Södra Norrbotten: Piteå, Älvsbyn, Luleå, Boden, Kalix, Överkalix, Arjeplog, Jokkmokk, Arvidsjaur: https://www.familytreedna.com/groups/lycksele/about
Tornedalsprojektet: https://www.familytreedna.com/groups/torne-river-dna/about