Släktforskarnas årsmöten

2024 Tisdag 19 mars kl. 18:30 i Hörsalen, Nordanå

Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på fika före föredraget.


Pernilla Lindström, Skellefteå museum, avdelningschef kulturmiljö/byggnadsantikvarie berättar om soldattorp och militärboställen.

Soldattorp upprättades under 1600-talet och fram till 1901. Då kom värnplikten och soldaterna fick bo på logement.

Det fanns mellan 20-30 tusen soldattorp i Sverige som användes av ryttare, dragoner och båtsmän. Soldattorpen byggdes oftast på den gård som hade den största marken, det så kallade stamrotet eller huvudrotet. Det var flera bönder som försörjde och såg till att soldaten hade de förnödenheter som den behövde. Soldattorpen blev oftast byggda nära en väg och lite avskilt från övrig bebyggelse och hade oftast inte den bästa jorden att bruka.

Det var fastställt hur stora soldattorpen skulle vara. Sju gånger fem meter och två meter höga, två fönster, pardörrar med små fönster upptill och näver eller torv på taken.

Militärboställen beboddes av kaptener och andra officerare. Till ett militärboställe skulle det finnas upp till sju olika hus. Boningshuset var karaktärsbyggda med en stor sal i mitten och små rum på sidorna och hade två eldstäder på var sida om salsrummet för att på ett mycket bra sätt kunna värma upp huset. Husets tak skulle vara av näver. Innehavaren av huset skulle själva sköta om och underhålla husen. Men många av officerarna bodde bara där ett fåtal år och brydde sig då inte om underhållet. Så många av husen förföll. Av och tillträdesbesiktning gjordes och husesyn gjordes var 3:e år.

Ett mycket intressant föredrag av Pernilla Lindström som fångade åhörarna.

Text Lilian Sundman och foto Göran Bergquist


2023 Onsdag 22 mars kl. 18:30 i Hörsalen, Nordanå

Onsdagen den 22 mars höll Skelleftebygdens släktforskare årsmöte i Hörsalen på Nordanå.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar. 23 personer var närvarande.

Styrelsen för kommande år: Lars-Eric Lidman, Bert Öhlund, Lilian Sundman. Per-Gösta Söderlund, Marie-Louise Örnkloo, Stig Sandström, Helena Wikman, Bo-Göran Persson samt Hillevi Edström.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på fika.


Olof Östlund Arkeolog/ kulturmiljöantikvarie på Skellefteå Museum var inbjuden att hålla en föreläsning om ”Den tidigaste invandringen – när människan kom till Norrbotten och Västerbotten”.

Den äldsta boplatsen som är hittad är Aarevaarea – boplatsen ligger tre mil norr om Pajala. Den ligger nära Muonio älv, gränsälv mellan Sverige och Finland. Boplatsen ligger på små höjder. Inlandsisen beräknas ha smält av där för ca 10700 år sedan. Vegetationen bestod främst av olika grässlag, vide och enstaka dvärgbjörkar.

De äldsta benen kommer från renar som tros ha flyttat dit med människogrupper från Uralbergen. Den hitintills äldsta boplatsen i närheten av Skellefteå finns vid Byskeälven vid Garaselet. Den beräknas vara ca 9200 år gammal.

Enligt Olof borde de finnas fler gamla boplatser utanför Skellefteå men det har inte gjorts några utgrävningar och det borde finnas goda förutsättningar väster om Bygdsiljum och norr om Bastuträsk.

En mycket intressant och lärorik föreläsning om vår invandring efter inlandsisens nersmältning.

Foto och text Lilian Sundman


Välkommen till årsmötet med sedvanliga mötesförhandlingar.
Efter en fikapaus lyssnar vi på ett föredrag.

2017 Onsdag 22 mars kl. 18:30
i Hörsalen, Nordanå

Föredragshållare: Ulf Lundström: ”Släkten ihopkopplade med byanamn”


Välkommen till årsmötet med sedvanliga mötesförhandlingar.
Efter en fikapaus lyssnar vi på ett föredrag.

2016 Tisdag 15 mars kl. 18:30
i Hörsalen, Nordanå


Välkommen till årsmötet med sedvanliga mötesförhandlingar.
Efter en fikapaus lyssnar vi på ett föredrag.

2015 Tisdag 17 mars kl. 18:30
i Hörsalen, Nordanå

Föredragshållare: Birgitte Grönlund: ”Släktforskning”