2020-01-28 Hörsalen Nordanå
Föreningen delade ut föreningens minnespris för 20:e året i rad, och för första gången gick det till två personer. Motiveringar:
Skelleftebygdens Släktforskares minnespris 2024 tilldelas Eivor Nyström för det gedigna arbete och den tid hon lagt ned för föreningens räkning i styrelsen under sammanlagt 15 år och som forskarvärd och ansvarig för den kulturhistoria resan.
Skelleftebygdens Släktforskares minnespris 2024 tilldelas Martin Vedin för hans insatser som forskarvärd och hans gedigna och tunga arbete med att jobba med fotografering och redigering av gamla tidningar från Skelleftebygden som sedan lagts ut på föreningens tidningsarkiv. Ett enormt arbete som vi har glädje av idag och i framtiden och som är till stor hjälp för många av våra medlemmar i deras släktforskning.
Efter utdelningen berättade arkivarie Joakim Lindgren från Skellefteå kommun om att syftet med deras arkiv är att bevara handlingar för Skellefteå kommun.
I arkiven finns bevarade handlingar som tex. kommunens styrelseprotokoll från 1871 och framåt, uppbördsböcker och rapporter från 1877–1957, hundskatteregister från 1862–1995, betygskataloger och klasslistor mm.
Arkivet startade redan år 1856 och Skellefteå har ett av landets bäst bevarade kommunarkiv. Betyg och betygskataloger är det mest efterfrågade i arkiven. Sekretesslagen på 70 år gäller för personarkiven.
Joakim Lindgren berättade även att det håller på att byggas nya lokaler på Hedensbyn för kommunens arkiv och samlingar. När de nya lokalerna blir klara som kommer de att bli lättare för kommunen att kunna ta emot grupper för visning/information och hjälpa till enskild forskning. Ett mycket intressant och givande föredrag som vi släktforskare borde forska mer och oftare i.
Text och Foto: Lilian Sundman
.
2020-01-28 Hörsalen Nordanå — Skellefteå Centrum förr och nu i ord och bild
Bildläraren Inga-Britt Lundmark berättade
2019-01-29 Hörsalen Nordanå — Så går vi vidare med DNA
På det välbesökta mötet berättade den, i våra kretsar, välkände Peter Sjölund om nya rönen kring DNA inom släktforskningen och inte minst kring Bureätten.
Foto P-G Söderlund
2018-01-31 Hörsalen Nordanå — Fotograf Franke
Åke Lundgren har nyligen givit ut en bok med titeln Panorama. Titeln kom han på när han tittade ut från sitt husfönster, vid Malåns strand, och började inse att panorama kan ju betyda många saker.
Boken är skriven som roman och i jagform, Carl Frankes perspektiv. Åke har försökt att följa den 17-årige Carl från Hannover i Tyskland till slutdestinationen Skellefteå. Han hamnade i ett resandesällskap som bl a hade akrobatik på programmet men även en orkester som Carl blev medlem i.
Ägaren J Riegos dotter, lindanserskan Josefine, blev så småningom Carls fru. Efter lindansarkarriären öppnade Josefine 1863 en fotoateljé i Sundsvall. Panorama återkommer även i en annan form nämligen Panoramafoton som visades runt om i Sverige.
Paret hamnade 1866 i Skellefteå då Carl fick ett jobb inom polisen. Fru Josefine startade foto‑ateljé som de sedermera både arbetade i.
Av P-G Söderlund
2017-01-31 Hörsalen Nordanå — Strejkledaren Isak Boström från Mora, Burträsk
Folkhögskoleläraren Tomas Marklund höll ett intressant föredrag om bl. a. Isak Boström från från Mora, Burträsk som blev utsedd till strejkledare vid den stora Sundsvalls-strejken 1879. Som mest deltog ca 5000 arbetare i strejken som sedan fått namn om sig att vara den första stora kraftmätningen på svensk arbetsmarknad och blev en mycket viktig seger för den framväxande fackföreningsrörelsen.
P.g.a. den vikande konjunkturen sänkte sågverksägarna lönerna. Dagpenningen var 1,25 – 1.50. Arbetarna vägrade gå med på lönesänkning och var beredda att strejka för sin sak. Boström såg inte sig själv som ledare men av kamraterna och motparten beskrevs han som en sådan.
I en intervju i Skogsindustriarbetaren nr 21 1944 beskriver Reinold Olsson den då 92 årige Boström som försynt men också stolt över den roll han kom att spela i samband med Sundsvallsstrejken. Född i ett hem där far var smed och mor födde 13 barn kom han tidigt i arbete. Efter att ha följt i faderns spår och lärt sig smide kom han till Sundsvall som träarbetare. När strejken bröt ut var Isak eldare vid Stockviks sågverk. Vid samma tid blev han aktiv i väckelserörelsen. Missionsförbundet blev hans kristna tillhörighet och i Isak Boström förkroppsligas de stora svenska folkrörelserna i och med att han också var ordförande i en lokal nykterhetsförening.
I sin hållning till rollen som strejkledare förkroppsligar Isak Boström en Västerbottnisk ödmjukhet med en grundläggande uppfattning om vad som är rätt och rimligt. I SIA säger han att i samband med demonstrationen mot lönesänkningen så möter tåget landshövdingen Treffenberg. Han talade och sa att han haft ett sammanträde med sågverksägarna och av dem fått veta att sågverksarbetarna tjänade 3 kronor per dag. De strejkande började muttra och talade sins emellan om hur fel detta var men Isak räckte upp en käpp han bar på och äskade tystnad. Sedan vände han sig först till arbetarna och sa att ”landshövdingen begärt en förklaring men ni bara väsnas, en förklaring har han rätt att få.” Sedan vände han sig till landshövdingen och berättade vad den verkliga lönen var och underströk det orimliga i att den skulle bli lägre.
Boströms tal slog an på de strejkande, leverop höjdes för honom med uttryck som ”bra Boström, du gör det bra Boström o.s.v.” Isak Boström berättar i artikeln att när mötet nalkade sitt slut kom landshövdingen och lade handen på hans axel. Sedan frågade Treffenberg varifrån Isak kom och därefter sa landshövdingen som ville få slut på strejken:
— Vald eller inte vald, kommer Boström upp till mig på rådhuset i morgon klockan 10.
Isak Boström svarade: — Blir jag vald skall jag komma, blir jag inte vald har jag ingenting där att göra.
Isak blev en av ledarna. Kraven var återhållsamma. Man ville ha den lön som gällt föregående sommar och att arbetsgivarna inte skulle söka och straffa strejkens upphovsmän samt att Sundsvalls krogar skulle hållas stängda, åtminstone på söndagarna! Efter åtta dagars strejk fick arbetarna ett ultimatum att avbryta strejken av landshövding Treffenberg. Annars skulle den militär som han beordrat till platsen bereda väg för strejkbrytare, ledare skulle fängslas och jobben gå förlorade. De valde att återgå och förlorade därmed kampen. Träpatronerna, som fått 3 miljoner i stöd från riksdagen, ställde till med fest.
Strejken skulle trots förlusten bli en viktig framgång. Den visade på organisationens och solidaritetens betydelse. Sundsvallsstrejken var en spontan arbetsnedläggelse bland helt oorganiserade arbetare. Den visade på kraften i att hålla ihop och föra fram gemensamma och rimliga krav.
Isak Boström häktades och hölls kvar i fängelse i sju veckor. Sedan släpptes han utan att ställas inför rätta.
Större delen av livet bodde Isak med sin familj i Sundsvallstrakten. Under några år på 1890-talet var han tillbaks i Skellefteå och drev tillsammans med en syster en slakteri- och charkuteriaffär. Skellefteå, Burträsk och Mora har skäl att vara stolta över att Isak Boström har rötter där. Rimligen bör Isaks minne göras synligt för en bred allmänhet.
Text P-G Söderlund
Foto Martin Karlsson
Välkommen till vårt Vintermöte!
När? Måndag den 25 januari 2016 kl. 18:30
Var? Södra Hedensbyns byagård
Föredragshållare: Ulf Lundström, fil.dr.
Ämne: Ortnamn i norra Skelleftebygden
Välkommen till vårt öppna Vintermöte – DNA och Buresläkten 2015-01-28
Plats: 66:an, Nordanå, Skellefteå museum
Tid: 18:30 – 20:00
Föreläsare: Peter Sjölund, Härnösand.
Engagerad i DNA-forskning och Sverigeprojektet och i synnerhet i det aktuella forskningsläget kring Bure-släkten.
Så här skriver Peter: ”Mitt föredrag handlar om de fascinerande möjligheter som DNA öppnar för släktforskningen. Jag kommer att berätta om de senaste landvinningarna, exempel på hur vi med hjälp av DNA kan bygga släktträd över mer än 1000 år. Och jag kommer att berätta om DNA-projektet kring Bure-släkten, där jag har en del nyheter kring den s.k. ”Säbrågrenen”. Kanske har vi även hunnit få svar på de senaste DNA-proven från Falmark, men det är inte helt säkert.”
https://www.familytreedna.com/public/Sweden/
http://buredna.sjolunds.se/
Pris: 50 kr inkl. fika
Vintermöte Ons. 29 januari 2014 kl. 18:30
Nordanå, 66:an, Skellefteå museum
Föredragshållare: PeterSjöund, Härnösand
Ämne: Släktforska med hjälp av DNA – hitta släktingar världen över och spåra dina rötter 100000 år tillbaka! + nya rön om den s.k. Bureätten.
Utdelning av Stefan Viklunds minnespris.
Fika: 20 kr
Välkomna!