Birgitte Grönlund från Byske blev mottagare av årets Ernst Westerlund-pris. Här nedan juryns tal till henne som framfördes av Ander Westerberg:
Berätta och berätta igen. Berätta för dina barn och barnbarn om det du varit med om och de historier du själv hört. Det skapar minnen – och väcker även intresse.
Så var det för Årets Ernst Westerlunds-stipendiat. Det var mormors berättelse om en av hennes anfäder var en så kallad ryssunge, dvs barn till en ryss. Som ung väckte det Birgitte Grönlunds intresse för släktforskning.
Ryssen skulle enligt vad som berättades i släkten åka hem till Ryssland för att tala om att han skulle gifta sig. Men på vägen hem förliste hans skepp och den blivande hustru födde en son.
Skrönan var bättre än den sanning den unga släktforskaren Birgitte hittade tack vare ett gott råd från från veteranen Elof Lindmark.
Anfadern var inte en ryss utan en storbonde som barnets mamma var piga. För att dölja det otillåtna skapades den fantasieggande berättelsen.
Det intresse som tändes hos dig som ung har brunnit sedan dess. Med nyfikenhet och energi har du frågat dig ”varför”- hittat fakta och pusslat ihop bitarna till berättelser som gör det lättre för oss att förstå och få kunskap om vår egen bygds historia.
Av en tillfällighet fick du börja på Skellefteå Museum där man snabbt upptäckte dina kvalitéer. Arbetsliv och intresse har gått hand i hand. Du har medverkat med material till bokserien ”När arbetarrörelsen kom till Skelleftebygden” liksom i byaböckerna om Tåmeträsk och Källbomark. Du har även forskat och ansvarat för två byaböcker, den om Åbyn- Brännfors (2002) och Renholmen (2013).
Sist men inte minst är det din förtjänst att ödekyrkogården vid Ytterstfors i Byske dokumenterats, rustats upp och bevarats för eftervärlden.
Du har även spridit din kunskap via utställningar, föredrag och guideverksamhet.
Tag så emot stipendiet till Ernst Westerlunds minne för lokalhistorisk insats!