Foto Robert Tedestedt
Människan har i alla tider förändrat kulturlandskapet. Tack vare framsynta människor har gammal byggelse bevarats liksom lämningar av mänsklig verksamhet i odlingslandskapet. Skogen däremot ruvar fortfarande på de flesta av sina hemligheter. Det mest storvulna, som bronsåldershögar och fångstgropar klarar sig nog, men vad händer med det okända där stora skogsmaskiner går fram?
Ernst Westerlunds pris 2023 för förtjänstfull lokalhistorisk insats går till Roger Lundqvist som årens lopp bokstavligen satt ett mycket stort antal kulturlämningar på kartan, vilka sedan lagt ini Riksantikvarieämbetes kulturmiljöregister.
Hans intresse väcktes av utgrävningarna på 1970-talet i Garaselet och Lappviken, som ligget helt nära hemmet i Västerbo, Jörn. Långt senare arbetade han med att inventera kulturlämningar i Skogsstyrelsens och Västerbottens Museums projekt Skog- och Historia.
Som pensionär fortsatte han att inventera.
Varje år kom han in till Skogsstyrelsen i Skellefteå och lämna över en lista på koordinater och beskrivningar på forn- och kulturhistoriska lämningar. Varje lista innehöll omkring 70 olika objekt.
På senare år har han inventerat närmare hemmet, runt Glommersträsk och Arvidsjaur. Enligt Norrbottens museum har Roger rapporterat in 200 kulturlämningar de senaste åren.
Rogers mest uppmärksammade fynd gjorde han 2006. Hällmålningarna på Finnforsberget innehåller unika motiv för Sverige.
Roger har med sina inventeringar ökat kunskapen om vår förhistoria och lyft fram den stora mängd lämningar som finns kvar i skogslandskapet.