Företagsarkivet lämnar månadens inslag.
Uppgifter hämtade från en intervju gjord 1977-11-29 med Sigurd Lindberg född 1903, boende i Stämningsgården och anställd vid Bäcklunds Metallvarufabrik AB.
Sigurd Lindberg började sin anställning vid fabriken när han var 18 år året 1922. Hans lön var 15 kr/ vecka och han gick ca. ett år som lärling. Efter första året som lärling berättar Sigurd att han fick upp sin lön med någon krona per år vartefter kunskaper och färdigheter i hantverket utvecklades.
Fabriken var då belägen vid Storgatan där Televerket nu äger fastigheter. Materialet de här åren på 20-talet var huvudsakligen kopparplåtar i olika storlekar och tjocklekar som anlände med båt från Finspång. Arbetstiden var från 7.00 – 17.30 med 2 matraster under dagen. Semestern var 1 vecka per år.
Själva arbetet utfördes av gesäller som anställdes i veckoperioder – från 1 till 3 eller 4 veckor. Lärlingarna arbetade tillsammans med gesällerna med handräckning och lärde sej så småningom alla moment i yrket. Fram till 1941 tillverkades alla föremål som varmvattenberedare, vattentunnor, diskbaljor, vattenhinkar, kaffepannor och grytor endast i koppar. Därefter upphörde tillverkningen i koppar som var en bristvara under andra världs-kriget och återupptogs aldrig. Materialet blev därefter aluminium.
Sigurd berättar vidare att arbetet var hårt och smutsigt, – ett enda litet handfat fanns för arbetarna att tvätta händerna i. Så småningom växte fackföreningsrörelsen fram och villkoren förbättrades för de anställda.
Bröderna Bäcklund föddes i Skellefteå, och fadern Jonas Bäcklund var en tid verksam i Härnösand. Viktor Bäcklund var ägare till Bäcklunds Metallvarufabrik och brodern Georg hade rörelse i Lycksele
Källor
Företagsarkivet i Westerbotten, förteckning 1
Skellefteå Museum, bandarkivet, Nr 369