Företagsarkivet i Westerbotten lämnar månadens inslag.
Bild på vår äldsta arkivhandling: Bodbok från Bjurholm 1835
AB SCHARINS & SÖNER
Ett unikt företagsarkiv i Västerbotten
Startår: 1824
Konkurs : 1986
Ett företag som verkat i länet under en period av 160 år i en och samma familj är verkligen unikt.
Arkivet finns på Företagsarkivet i Westerbotten och är öppet för forskning. Ett antal uppsatser om den berömda MDF-plattan som blev AB Scharins & Söners fall har skrivits. Det har forskats och analyserats om konkursen kunnat undvikas på något sätt. För de som läser ekonomi på gymnasie- och högskolenivå är arkivhandlingarna en guldgruva att ösa ur. Det mesta finns nämligen sparat.
För ett företag som lever, verkar och lämnar in arkivmaterial till bevarande för eftervärlden kan det kanske i någon mån vara frestande att bara lämna in positiva rapporter. Att utelämna uppgifter i dokumentation som skulle visa på felaktigt fattade beslut, svackor i ekonomin eller andra uppgifter kunde vara generande för utomstående att känna till.
Att lära av historien – ett av huvudsyftena med arkiv är just att kunna se och lära av andras både bra och ibland mindre bra fattade beslut. Av den anledningen är obrutna serier av t ex protokoll och verksamhetsberättelser särskilt värdefulla att spara för eftervärlden.
Ledningen för AB Scharins & Söner hade under sin verksamma tid ingen som helst arkivplan eller tanke om hur mycket eller vad som skulle sparas för framtiden. Av den anledningen är dokumentationen ocensurerad och särskilt värdefull för att utläsa den sanna utvecklingen av företagets med och motgångar.
Släktforskare har också börjat upptäcka värdet av företagsarkiv. I AB Scharins & Söners arkivhandlingar finns bl.a. lönelistor, protokoll över olycksfall, och olycksfallsersättningar, foton och andra uppgifter som kan ge en bakgrundsbild för personer man annars bara har uppgifter om födelse- och dödsår för.
Scharins verksamhet startade med Adolf Skarin, född på Sunnanå i Skellefteå som färdades på marknader och sålde tyger, kryddor etc. År 1824 erhöll han burskap och började köpa upp tjära som såldes vidare till Stockholmsregionen. Verksamheten växte och utvidgades till att även omfatta båtar byggda på eget rederi.
I slutet av 1800-talet växlade verksamheten återigen inriktning med sågar och industriellt användande av skogstillgångar. På 1930-talet startade wallboardtillverkningen på allvar vid Clemensnäsfabriken. 1970 upphörde flottningen på Skellefteälven.
För intresserade finns här på FÖRETAGSARKIVET I WESTERBOTTEN detta unika arkivmaterial som på ett intressant sätt speglar den industriella utvecklingen i länet. Arkivet omfattar 88,5 hyllmeter och spänner över en tidsperiod av 160 år. Arkivet är färdigsorterat och därför lättöverskådligt genom den historik och förteckning som finns.
Om Scharins överlevt som företag kanske Sverige hade varit exportör av denna mångsidigt använda produkt MDF. Nu importeras den i omfattande skala.
Ovan företagets grundare.
FÖRETAGSARKIVET I WESTERBOTTEN
hälsar alla intresserade
Välkommen!