Fornminnesföreningen lämnar månadens inslag.
Text och foto: Monica Svensson, sekreterare i Jörnsbygdens Hembygdsförening.
Tåget stannar i Jörn och du kliver av. Vad ser du? Först kanske järnvägsstationen, som har valts till Sveriges vackraste stationshus! Så ser du ett stort, nästan rosa, trähus och du anar en forntida storhet. Detta är Järnvägshotellet i Jörn.
Hösten 2005 köpte Jörnsbygdens Hembygdsförening järnvägshotellet som finns i en av de bäst bevarade järnvägsmiljöerna i Sverige. I maj fick föreningen en bedömning av hotellet från Riksantikvarieämbetet. Man konstaterade att stationsområdet har ett högt kulturhistoriskt värde och det motiverar att hotellet får skydd enligt Kulturminneslagen. Stationshuset och perrongtaket är redan förklarade som byggnadsminnen och det bör även hotellet bli efter en renovering.
Stationen, hotellet och perrongtaket, mot söder.
Tyvärr har framför allt hotellets insida varit utsatt för stor åverkan. Allt som går att slå sönder som lampor, glasdörrar, fönster, m m, är sönderslaget. Hösten 2007 har arbetet med att återställa huset börjat i Länsstyrelsens regi. Länsstyrelsen ansvarar för huvuddelen av kostnaderna, men även Skellefteå kommun bidrar.
Hembygdsföreningens kontakter har framför allt varit länsantikvarie Bo Sundin och antikvarie Andreas Grahn från Länsstyrelsen samt konsult Anders Nyström från Historiska hus i Umeå.
Varför är järnvägshotellet i Jörn så intressant? Jo, det ingår i en av landets värdefullaste järnvägs-stationsmiljöer och är ett av de bäst bevarade ursprungliga järnvägshotellen av de få som finns kvar. 1893 hade byggnationen av stambanan genom övre Norrland nått Jörn. Järnvägshotellet och stationshuset byggdes samtidigt. Dessa hus var då de enda som fanns – Jörns samhälle fanns inte ännu. Statens Järnvägar uppförde under senare delen av 1800-talet ett stort antal stationshus och banvaktstugor. 5 725 hus ritades, däribland 1 709 banvaktstugor! Under 40 år (1855 – 1895) var arkitekten Adolf Edelsvärd chef för arkitektkontoret. Från1890 samarbetade han med arkitekten Folke Zettervall. De ritade tillsammans både stationshuset och hotellet i en nationalromantisk stil.
Järnvägsstationen sedd från hotellets vind.
Ett antal celebriteter har gästat hotellet. 2 augusti 1894 var en stor dag för Jörn, som då besöktes av kung Oskar II, kronprinsen och många andra prominenta personer. Den lunch sällskapet fick i Jörn upprepades 1993 då samhällets 100-års- jubileum firades.
Åtminstone en nobelpristagare har övernattat på hotellet. Det var Rabindranath Tagore från Indien som fick litteraturpriset 1913. Vilken tågresa!
Enligt traditionen övernattade Lenin här när han var på väg hem för att starta oktoberrevolutionen. Har Jörn påverkat världshistorien?
Göran Marklund framför det skadade hotellet.
Info till artikeln hämtad framför allt från Göran Marklunds skrift: Järnvägshotellet i Jörn.
Mer om hotellet finns bl.a. att läsa i:
Sara Lidmans jernbanespos
Björn-Erik Höjers självbiografiska roman ”Spegeln med guldramen”
Riksantikvarieämbetet har lagt ut ett stort antal foton på hotellet och järnvägsstationen på sin hemsida: http://www.kms.raa.se/cocoon/bild/ och sök med fritext: ”Jörn”
Jörnsbygdens Hembygdsförening hemsida: http://www.hembygd.se/vasterbotten/jorn
https://www.facebook.com/JornsbygdensHembygdsforening
Se även tidigare lokalhistoriskt inslag om Järnvägshotellet i Jörn I.