Skellefteå Museum lämnar månadens inslag.
Att transportera varor på 1800-talet gjorde man enklast vattenvägen. Sjöfarten var viktig för att transportera varor, människor, nyheter och rykten.
Dessa fraktsedlar visar varor som transporterats med båt från Stockholm till Skellefteå. Det rör sig om kornsikt, vetemjöl som kom med skonerten Favoriten med kaptenen MW Michelsson som befäl. Vid en annan tur med Favoriten hade Michelsson med sig kornsikt, rågsikt, hvetekly och hafre.
Varorna var avsedda för O H Svartling, handlare i Skellefteå. Olof Henrik Svartling är född 1810 i Norrköping, han flyttar till Skellefteå 1849. Här driver han handel med olika typer av varor. Handeln med trävaror blir med tiden rätt omfattande och Svartling tjänade bra med pengar på sina affärer. O H Svartling var en av de personer som flitigt deltog i stadens kultur- och nöjesliv. Skellefteå var då en liten stad med ett kultur- och nöjesliv som passade personer som Svartling. Han förvärvade också mark vid älven från Ursvikens byamän som han sedan sålde vidare till staden för anläggande av hamnen i Ursviken.
Den tredje fraktsedeln avser en låda med 50 Br vin som kommer till Skellefteå med ångbåten Norra Sverige. Lådan är till en NA Brännström troligen Nils August Brännström född 1839-08-01.
Nils August arbetar åt OH Svartling och kallas i folkmun för Svartlings-Brännström. Brännström börjar som bodbiträde men blir sedan delägare i firman och tar över den tillsammans med RF Öhman när Svartling 1876 lämnar Skellefteå för Stockholm. Brännström är en skicklig affärsman och blir rik på sitt arbete. Han deltar i politiska livet som ordförande i drätselkammare och fattigvårdsstyrelse, han sitter också med i byggnadsnämnden och handels- och sjöfartsnämnden. Nils August Brännström blir också tysk vice konsul i Skellefteå och var engagerad i sågverken i Holmfors och Klintfors.
Om buteljerna var för privat bruk eller ej går inte utläsa av materialet. Kanske var de till Nils Augusts födelsedag?
Källor
Olof Henrik Svartling arkiv SM 1070
Gamla Stadsbor av Gustaf Renhorn