en unik brevsamling i bokform om livet på Skelleftebygdens landsbygd under första halvan av 1900-talet.
Vad betyder ”snallare”och ”timmut”? Frågor om Skelleftebonskan dök fort upp när Skefo och Studieförbundet Vuxenskolan den 19 oktober firade utgivningen av en mycket speciell forskargärning: ”Breven från Bertil”.
Bertil Teglund bodde i Djupfors nära Norrlångträsk. Han brevväxlade länge med hembygdsforskaren K G Gilstring i Östergötland, till inpå 1980-talet. De utbytte kunskaper i stort och smått, mest om bondelivet förr. 84 brev finns sparade och dem har Bertils barnbarn, historieforskaren Maud Webster, tidigare Skellefteå, samlat ihop i en skrift med ett föredömligt utförligt register. Det gör att man lätt kan hitta uppgifter, exempelvis om troll, brånnskusen, psalmsång, djävulsnamn m m.
Foto: Marika Eserstam-Kjellström
Ett sextiotal besökare lyssnade, när Ulf Lundström, Barbro Viklund, Gunnar Enqvist och Rolf Granstrand presenterade boken.
De tre forskarnas gärning prisades av Ulf Lundström från Skellefteå Museum och Rolf Granstrand, ordförande i Skefo, och de inbjöd till studiecirklar kring breven, i samarbete med Vuxenskolan.
Ett 60-tal personer deltog i lunchträffen på IOGT och många blev intresserade av att starta cirklar runt om i bygden. Breven blir då en utgångspunkt, men det framhölls också värdet av att man under träffarna lyfter fram och dokumenterar tankar och känslor kring livet förr.
I utgivningen av boken har även Skellefteå Museum och Fornminnesföreningen deltagit.
/Barbro Viklund