Reportage från Ernst Westerlund-dagen 2021-10-30

Ett 100-tal personer deltog i aktiviteterna på Nordanå.

Första programpunkt var ett föredrag av Leif Bildström om Ernst Westerlunds insats ut ett Malåperspektiv. Leif är uppväxt och bosatt i den lilla byn Sandfors nära Skellefteälven. Han berättade bl.a. om Ernsts sista dag i livet, den 19 augusti 1976, då han besökte Malå-bygden för att inventera fornlämningar från de utgrävningar som gjordes när Bastusels kraftstation skulle byggas. Ernst hade avtalat intervjuer följande dag, men avled på Malå hotell under natten.

Leif läste en egen text om en alldeles speciell sten i Malåbygden, som förmodligen var en samisk offersten, en seite. I samband med kraftverksutbyggnad så riskerade den att dämmas över, men Ernst ombesörjde att den flyttades till Skellefteå museum och grävdes ner på Nordanå! Efter fyrtio år återfanns den och har nu återförts till – nästan – ursprunglig plats.

Därefter tog Guldstalaget vid. Till musik av Gun-Mari Tegefjord och Agneta Holmström dansades en menuett, kontradanser, vanliga gammeldanser, modedanser från USA som Bostonvals och Foxtrot samt en polonäs.

Därefter fikarast med halvdussinet bokbord och gott bröd.

Efter paus en stringent genomgång av svensk dragspelsmusik under 1900-talet, framförd av Gun-Marie Tegefjord och Agneta Holmström.

Därpå en halvtimmes dräktkavalkad med kunniga ciceronerna Rolf Granstrand och Kristina Friberg. Guldstalaget var mannekänger på tidsresan från prästfrun Fanny Linder (1820-tal) till Anki Hedmark och Yngve Forssell (1960-talet).

Årets byabok handlade om Lövångersbyn Selet och presenterades av författaren och grafikern Gudmund Fahlén. Han lyfte fram några guldkorn ur sin mycket snygga bok. Man får klart för sig att det under många århundraden var Selet som var Lövångersbygdens hjärta med kyrkplatsen strax intill.

Så avslutades dagen med att stiftelsens och Fornminnesföreningens ordförande Valter Stenmark överlämnade Ernst Westerlunds pris för ”förtjänstfull lokalhistorisk gärning” till Inga-Britt Lundmark.

Inga-Britt Lundmark fick ta emot priset för att hon på olika sätt och under lång tid aktivt arbetat för att intressera unga för Skellefteås och bygdens historia. Hon har varit bildlärare, gjort läromedel och utbildat lärare som sedan kunnat inspirera elever att söka kunskap på egen hand. Inga-Britt Lundmark har även guidat ett stort antal högstadielever och berättat om Skellefteås historia.

Nyligen kom hon ut med en byabok om sin hembygd Norra Tuvan. Den är i tre delar där först Tuvans historia berättas, därefter berättelser om livsöden och slutligen en genomgång av fastigheterna i byn och deras historia.

<< Tillbaka