Bondbyar i norr tog emot 08:or när ”mat’n” bestod av ”hamfläske å kåårne”

Författare: Åke Edström

jag minns7a

Blåbärsflickor från Stockholm intill Hängengården i Glommersträsk under 1930-talets kristid Fotograf Evelina Lundberg? Ca: 1931-33. Kvinnorna poserar på Emmy och Linas gård.

Fotograf: Evelina Lundberg(?), omkring 1931-33

Bondbyar i norra Norrlands inland gav husrum åt folk från huvudstaden under 1930-talets kristid. Beredskapsarbetare, åtta ”blåbärsflickor” från Stockholm kom med ångtåg till Jörn och åkte vidare på tvärbanan till Glommersträsk för att plocka blåbär i skogarna. Konservering skedde i bärtorkeriet nära järnvägsstationen. En av kvinnorna stannade kvar och gifte sig med en småbrukare i bygden.

Uppresta kornskylar, ”Snaisch´n”, står på tork i bakgrunden. Hjalmar Ask från Missenträsk var den siste som åkte runt och tröskade på gårdarna. Under tidigt 1900-tal maldes kornet vid kvarnen i Ullbergsträsk, men denna konkurrerades ut av den rationella kvarnen i Norsjövallen, då ”Norsjö turbil” började trafikera ”militärvägen”. Säckar med korn skickades söderut och maldes till olika kvaliteter. I returen köpte bönderna säckvis med ”Norsjökaka”, som var ett stadigt bröd att ha med sig i ryggsäcken. Bondhustrur, bl.a. Linnea gift med den självlärde ”kodoktorn” Helmer Granlund gjorde ofta ”Fenká”. Stekt, uppångat fläsk blandades med ”kaakún”. Kraftig mat för idoga kvinnor och män som arbetade utomhus.

<< Tillbaka