Lokalhistoriska dagar i Ostvik och Östanbäck 2018-10-05–07

Dom bördiga strandängarna kring Storbäcken vid Kågefjärdens innersta vik var redan under medeltiden ett av Skelleftebygdens viktigaste odlingsområden. I den äldsta skriftliga källan, 1543 års jordabok, så har området fjorton bönder. Och efter fyrahundra år av nyodling, utdikning, hemmansklyvning, landhöjning och sjösänkning så var antalet närmare hundrafemtio
under lantbrukets storhetstid på 1930-talet! Medan det idag är endast två som levererar mjölken och håller markerna öppna och erbjuder stadsborna att se vårrusiga kossor!

Läget var gott; nära havet – med den sannolikt längsta kuststräckan av alla västerbottniska byar – med möjlighet till fiske och sjöfart, nära Norrstigen som sen blev Kustlandsvägen, Riks13 och E4 samt alldeles i östra änden av en åsrygg, som i alla tider erbjudit goda förbindelser med lappmarken.
Och även om Storbäcken var tillräckligt vid för att åtskilja byarna, så var den inte tillräckligt rik på vatten för att ge kraft för sågverk och bruk som i de andra kustbyarna, alltså t.ex. Åbyn, Byske, Kåge och Bureå. Jordbruket fortsatte hela 1800-talet vara den helt dominerande näringen.

Så det var kanske inte så konstigt att när jordbruket drabbades av sin värsta akuta kris under ”Storsvagåren” 1866 och 1867, så togs initiativet till den stora Hungermarschen av bönderna i Ostvik och Östanbäck. Det var den 14 november 1867 som man tågade mot kyrkan och staden för att uppmärksamma myndigheter, handlare och andra stadsbor om nödläget; det som senare kommit att kallas ”Ostvikskriget” eller ”Östanbäcksupproret”. Protesten möttes med vapenmakt, men de stränga reglerna för att erhålla nödhjälp lättades något och viss utdelning av mjöl skedde redan samma vecka. Och trots efterforskningar kunde ingen ”uppviglare” ställas till svars för oroligheterna. Alla höll ihop.

Jordbruket, som sagt. Men ändå…

• Trots avsaknaden av industri, så var det just i Östanbäck av alla ställen som Skelleftebygdens första fackförening kom att bildas! Det var stuveriarbetarna som tvingades till detta alldeles efter sekelskiftet 1900 för att komma till rätta med utnyttjande och usla arbetsförhållanden. Det gick inte så bra vid första försöket att bygga solidarisk sammanhållning men så småningom kunde en livskraftig fackförening komma till stånd, avdelning 93 Östanbäck av Svenska Stuveriarbetarförbundet

• Och det var just på ett hemman i Ostvik, som ett av Skelleftebygdens mest framgångsrika ”företagsimperier” kom att växa fram under perioden 1935-85 med verksamhet inom många branscher, alltså Hellgrenarna. Och allt började med att Arthur Hellgren tog sitt körkort den 3 december 1920!

En bygd rik på historia. Väl mött till Lokalhistoriska Dagar 2018!
Rolf Granstrand, ordf./SKEFO


I väntan på rundturen, ca 45 personer åkte runt byarna (källa: Byaföreningen Ostvik och Östanbäck)


Ca 120 personer kom och lyssnade. Här talar Ulf Lundström med Rolf Granstrand vid sin sida (källa: Byaföreningen Ostvik och Östanbäck)


Fredag 5/10 i Byagården, Ostvik
18.00 Välkomsthälsning av Rolf Granstrand, SKEFO samt Margareta Sene Karlsson, Ostvik-Östanbäck byaförening
18.05 IOGT-logen ”Enigheten”  och ordenshuset / Gunnar Wiksten
18.15 Ostvik/Östanbäck från äldsta tid till laga skifte / Ulf Lundström
19.00 Kvällsfika –  utställningar, bokbord och musikinslag med Marcus Brännström
19.40 Ivar Brännström – ett levnadsöde / Solveig Holmgren
20.10 En gårds historia / Bengt Gunnarson
20.40 Ostvik och Östanbäck för släktforskare / Anders Hellgren ger exempel
21.00 Kvällen avslutas med en äldre, uppskattad film,”Lilla journalen

Lördag 6/10 samling byagården
10.00 Guidad rundtur till ett antal intressanta miljöer i Ostvik och Östanbäck. Samåkning i bilar
12.00 Enkel lunch i Byagården

Lördag 6/10 i Ostviks bönhus
13.00 Bönhuset och EFS – några glimtar / Kerstin Burström
13.10 Intressant om Östanbäck i äldre tid / Bengt Lundberg och Ulf Forsman
13.45 Glimtar från Ostviks byakista / Gunnar Wiksten, byålderman
14.15 Bygden och Folkrörelsearkivet / Elisabeth Wiklund ger exempel
14.45 Eftermiddagsfika, utställningar och bokbord / Musik: Marcus Brännström
15.15 Att vara barn på 50-talet / Kåseri av Margareta Nilsson
15.30 Företagsamheten i bygden / Gösta och Tage Hellgren berättar
15.45 Och vad finns i Företagsarkivet? / Sara Sharifi, arkivchef, ger exempel
16.00 Glimtar från idrottslivet / Mikael Lindgren
16.30 Levnadsöden i Östanbäck / Lisbeth Landström berättar

Söndag 7/10 i Östanbäcks bönhus
11:00 Söndagsgudstjänst med Lars Öberg och Lage Lindberg  (sång och musik).
Därefter kyrkkaffe med glimtar från fromhetslivet i Ostvik och Östanbäck – med Thommy Lundmark, Martha Hellgren, Lars Jonsson och Lars Öberg. Samt musikinslag med Markus Brännström

Fritt inträde i dagarna tre. Ett unikt tillfälle att ta del av bygdens historia i lättsam form.
Alla mycket varmt välkomna.

Arrangörer: SKEFO i samarbete med  Ostvik/Östanbäck byaförening, Ostviks byamän, Östanbäcks byamän, Ostviks IK, EFS i Ostvik resp. Östanbäck, IOGT-NTO, Byske församling, Skelleftebygdens Släktforskare, Skellefteå Museum, Folkrörelsearkivet, Företagsarkivet, Studieförbundet Vuxenskolan samt SENSUS.


<< Lokalhistoriska dagar