Nordanådagen 2021 var ett lyckat arrangemang, om än publiktillströmningen kunde varit större. Men värmen skrämde säkert bort en del … eller lockade till badstränder !
Agda har säkert ägnat fyra-fem arbetsdagar till alla förberedelser; ansökan till kommunen, lokalbokning, annons, affisch och inte minst polisansökan om mötestillstånd enligt gällande pandemiregler. Strålande insats !
Förberedelser i övrigt sköttes av Anton, Ulf, Kaj, Raili och Rolf Granstrand samt tekniker Erik under fredagsförmiddagen.
Musiken var väl nästan bättre än nånsin med Senadraget i högform trots långt speluppehåll och så Tuttans Trio, som för mig var en ny, angenäm bekantskap. Förutom vokalisten Tuttan så var det Åke på dragspel och Christer på bas och dom hade verkligen hittat en bukett musikaliska pärlor från det glada tjugotalet.
Sedan dags för Jörgens högtidstal om demokratins genombrott 1921. Tack var halvdussinet Loka-flaskor fick vi alla vara med om ett antal odemokratiska omröstningar med exempel från både före och efter den 40-gradiga skalans införande 1909.. Mycket pedagogiskt. Och vill man läsa mer så har han gett ut den digra skriften ”Något om demokratins intåg i Skellefteåområdet”, som finns på Kunskapskällan eller kan beställas som pdf direkt från Jörgen.
Efter tjugotalsmusiken så fick Kristina tillfälle berätta om när Ernst Westerlund och övriga i Fornminnesföreningen just i slutet av 20-talet gjorde Nordanå till museiområde med Nyborg i centrum och ditflytting av bodar, kvarnar och stampar samt i synnerhet Kågegården. Och framför denna blev det sen mannekänguppvisning med tjugotalskläder, som knöts till de kvinnor som bodde på Körran den tiden. Lysande, Kristina !
Och så mer kläder, nämligen på systrarna Viklund, Karin och Barbro, som berättade om gammelfastrarnas utvandring från gården i Yttervik på tjugotalet. Och om alla amerikapaket med kläder och leksaker, som skickades hem under kommande årtionden.
IngaBritt kompletterade med en anekdot om borgmästare Ökvists visiter i Tuvan.
Guy la ut texten om fikabrödet, nämligen Borgmästarkakan, som han själv komponerat som ung bagargesäll i Ekenäs för mer än 60 år sedan och nu ånyo bakat. Samt att Schillmark-muséet måhända kan öppnas i Nyborg redan nästa sommar. Goda nyheter !
Årligen delas ett lokalhistoriskt ungdomsstipendium ut av Skellefteå museum, Folkrörelsearkivet och Företagsarkivet i Västerbotten. I år blev det två stipendiater, Moa Löfbom var den ena som skrivit om IOGT:s historia i Skellefteå. Moa fick sitt stipendium tidigare i år. Stipendiat nummer två var Måns Karlsson, han tilldelades stipendiet på Nordanådagen av Jörgen. Måns har skrivit en uppsats om metallindustriarbetarförbundets arbete för dess medlemmar på Rönnskärsverken åren 1930-1950. Grattis till både Moa och Måns!
Till sist tre intressanta tidsbilder från tjugotalet : Nils-Erik om elektrifieringen som var en folkrörelse i nästan alla byar. Vi fick exempel från Holmsvattnet och Petiknäs.
Stig som konstaterade att det var nästan på dagen hundra år sen Gustav V och drottning Victoria besökte bygden för första och enda gången. Stort spektakel med tiotusentals människor i rörelse. Samt att 1921 enligt tidningarna var ”flygets år” i skelleftebygden med ett antal kringresande flygsällskap som mot rundlig ersättning erbjöd uppstigningar, bl.a. för ett tjugofem namngivna Byskebor.
Och sen Ulf, som berättade om sin fars kusin, musikern Bernhard Widman från Stensvedjan, som under tjugo- och trettiotal hade en fascinerande karriär just under det verkliga toppskiktet.
Och Ulf visade en ny sida som strålande personhistoriker.
Så mycket vi fick lära oss dessa dryga två timmar ! Och under hela tiden serverade Monica, Anton och Kaj kaffe, makarna Ceder varmkorv, som mot all förmodan hade strålande åtgång, samt bokbordsförsäljning som framgångsrikt sköttes av Barbro H. och Gunnar Hedman.
En lyckad dag på det hela taget !
Peronliga intryck berättade av Rolf Granstrand