Författare: Ulf Lundström
2 volymer, pris 395 kr. (Om boken ska skickas med post tillkommer porto ca 100 kr).
I del 1 skildras några delar av 1800-talets händelserika historia i norra Västerbotten. Näringar som behandlas är bl.a. fiske, handel, hantverk, jordbruk, kalkbrytning, sjöfart, skeppsbyggeri, skogsbruk, sågverk. De finbladiga sågverken skapade en ny grupp i samhället, sågverksarbetarna, och exporten av virke ledde till en ökad sjöfart med möjligheter att arbeta som sjöman men även till att skeppsbyggeriet expanderade och hamnar, fyrväsen och lotsverksamhet byggdes ut. Många av de nya näringarna byggde på utnyttjandet av skogen i en eller annan form, såsom tjärbränning, pottasketillverkning, sågning av bräder, sparrar och bjälkar samt timmerflottning. I byarna ägde en mycket stor nyodling rum och landskapet omskapades genom utdikningar av sjöar och myrar. Jordbruket utvecklades på bred front, bl.a. genom skiften, och bidrog till att en betydligt större befolkning kunde födas. I omvandlingen deltog även soldater och torpare genom uppodling av sina lotter och dagsverken till bönderna. Men missväxterna fortsatte att vara ett återkommande gissel. Kriget 1808–1809 skapade ett kortvarigt bakslag och ledde till tillfällig utarmning med många döda i sjukdomar. Skelleftebygden förändrades i grunden när Skellefteå stad grundades 1845. Den nya staden ledde till inflyttning av borgare vilka skapade helt nya sociala mönster. Under andra halvan av 1800-talet organiserades allmänna folkskolan och en förbättrad sjukvård byggdes upp. I boken skildras även samernas nyttjande av området från 1500-talet till slutet av 1800-talet. Vi får inblickar i några personers liv tack vare bevarade brev, dagböcker och räkenskapsböcker.
I del 2 får vi följa utvidgningen av den medeltida bygden mot inlandet genom anläggandet av ett stort antal nybyggen i socknarnas västra utkanter, ”opp i fjälla”. I boken beskrivs ca 130 nybyggen som alla har sin historia. Några nybyggen där det finns gott om källor beskrivs mera ingående såsom Johannestorp, Lövlund, Svartlund, Tjärnberg och Tväråfors. De flesta, men inte alla, utvecklades till byar. Befolkningen i några medeltida byar porträtteras: Finnfors, Furunäs, Gagsmark, Hjoggböle samt Prästbordet. Byn Norrböle, som blev platsen för Skellefteå stad, skildras utifrån hur staden påverkade den gamla byn. Vidare beskrivs befolkningen på gästgivargårdarna, några militärboställen, några torpbebyggelser samt för några bondgårdar där det finns ett gott källmaterial.
Böckerna ger intressanta inblickar i detta händelserika och svåröverskådliga århundrade där grunden till dagens samhälle läggs. Vi kan se att omvandling och svårigheten att hitta en försörjning är något som mänskligheten brottats med under hela sin historia.