Modernitet i det traditionella – kulturbyggen och gränser inom ett nordsvenskt område

Lars Olov Sjöström, föreläste med utgångspunkt från sin doktorsavhandling ”Modernitet i det traditionella – kulturbyggen och gränser inom ett nordsvenskt område”. Syftet med avhandlingen var att ta reda på hur modernisering påverkar och påverkas av lokala kulturer och identiteter. Den lokala kulturen är stark och sätter avtryck. Den är inte bara tillbakablickande utan även framåtsträvande. Avhandlingen omfattar fyra olika tidsepoker/skeenden. Han börjar i nutid och söker sig bakåt till våra rötter. I första delen behandlas därmed vår egen samtid och framför allt ungdomars användning av Internet och det speciella sätt för umgänge som det innebär.

Den andra delen handlar om förändringarna under 1930-talet. Här har han använt sig av tidningen Norra Västerbotten i sina studier av följande fyra områden: bilismen, telefonen, nöjesliv och fritid samt det moderna ute i världen, där han tittat på Tyskland, Ryssland och USA och vad som hände i dessa länder. Tredje delen av avhandlingen handlar om stadsbildningen i Skellefteå. Här pekar han bland annat på hur snabbt societetskulturen etablerade sig i staden. Redan på 1850-talet var den väl utvecklad. En speciellt viktig manifestation för detta var trettondagsbalen som alltid inleddes med en barnbal där traditionen var hämtad från kungahuset.

I den sista delen behandlar han festmåltidernas modernisering i Västerbotten. Det är främst bröllopssederna och bröllopsmaten han studerat men även seder och bruk kring begravning. Dåtidens bröllop liknar inte på långa vägar nutidens. Då festade man i 3 – 5 dagar och bara matkostnaden uppgick till en helårslön! Lars Olov avslutar sin föreläsning med en kort skildring av ett bröllop år 1907 i Västerbottensbyn Gumboda. Där får man information om maten, dryckerna och det ungefärliga upplägget på den tre dagar långa bröllopsfesten. Informationen till den skildringen är helt hämtad från arkivmaterial.

<< Tillbaka