Reportage från Ernst Westerlund-dagen 2002-11-09

Lördagen den 9 november hölls på Nordanåteatern, den årligen återkommande minnesdagen om Ernst Westerlund och de som går i hans fotspår.

Dagen öppnades av Rolf Granstrand och Tage Nilsson som båda höll i dagens program på ett förtjänstfullt sätt.

Vuxenskolan överlämnade en skulptur till Fornminnesföreningen föreställande Ernst Westerlund gjord av Karl Bertil Stenmark.

Dagens huvudtalare var prosten Karl- Axel Lundkvist på ämnet ”Kyrkan/EFS när socknen skulle välja kyrkoherde 1922-1923”.

Klockan 13.30 var det dags för den högtidliga utdelningen av Ernst Westerlunds pris för förtjänstfull historisk insats, årgång 2002. Årets Ernst Westerlund stipendiat blev Göran Marklund, Jörn.

Motiveringen var att han givit ut tiotalet böcker med lokalhistorisk anknytning, medverkat i andra böcker och skrifter, gjort stor insats inom hembygdsrörelsen, varit drivande vid tillkomsten av väckelsemuseet i Ullbergsträsk och skolplanschmuseet i Fjällboheden.

Stipendiet är på 5000 kronor, ett diplom och ovansklig ära sa Göran Marklund. I sitt tacktal erinrade Göran Marklund om Jörnsbygdens magra historia:

en bygd inte mycket att forska och skriva om, bara att glömma. I Jörnsbygden fanns mest fattigdom, lungsot, slit och släp, ingen ärorik historia som i Stockholm, inga snapphanar eller dalmasar, inga palats och inga slott. Det fanns mest övergivna boplatser, övergivna tegar, kolplatser och diken.

Vi hade inga uppfinnare. Vi hade ingenting. Men så kom Sara och stack ut hakan. Sara Lidman gav också vår bygd ett namn, Hjortronlandet. Fast egentligen finns det inte så mycket hjortron i Jörn, det säger jag bara för att inte locka ut er på hjortronplockning. Sara skrev om sin farfar, gav oss litteratur om Spadar Abdon, skolläraren Tunström och andra”.

Göran Marklund menade att intresset för historia i byarna i Skelleftebygden är ovanligt stark. Snart sagt varje by har fått sin historia omskriven, att ge ut böcker om byar är vi bäst i landet på.

Nästa programpunkt hade fått namnet ”Från bydel till stadsdel, en
tidsresa”. Vivianne Lundström och Ove Lindström berättade om arbetet med en bok om Sörböle.

Dagen innehöll också sång och musik. Arne Wamming framträdde med dragspel och synth. Trubaduren Bertil Markstedt framförde ett Evert Taubeprogram. Samuel Lindbergs kvartett spelade jazz och sånggruppen Kaarar´n sjöng.

Lokalhistorisk marknad var anordnad i foajén där bland annat skrifter och böcker såldes och kaffe serverades.


<< Tillbaka